Град чи агрохімікати: жителька Тернопільщини втратила поле буряка

108597523_2598001320441186_7991278399890336360_n-scaledУрожай знищили, а винних – немає. Такі слова журналісти Т1 новини почули у слухавці від стривоженої жінки. Ольга Левицька розповіла – агрофірма покропила свою сою, а після зливи ця речовина знищила усю її городину. Наша знімальна група поїхала у село Бишки, Козівського району, щоб дізнатися про ситуацію більше.

Пані Ольга розповіла, що її поле межує з землею, яку орендує «Агропродсервіс». Жінка бідкається, після того, як працівники обробляли сою – її урожай повністю пропав, буквально, наступного дня після дощу.

Ольга Левицька каже, рятувалась як могла – обкопала город ровом, засадила овес. Думала це допоможе зупинити наплив води, перемішаної з хімікатами.

Пані Ольга розповідає, що тепер немає чим годувати корову, адже усі буряки «згоріли». Жінка в розпачі, адже купляти корм – це додаткові витрати, які вдарять по бюджету сім’ї. Тому, хоче аби підприємство відшкодувало збитки: чи то фінансово, чи кормом для худоби.

Жінка додає, торік її город теж постраждав через ті ж причини. Поскаржилась, та компенсації тоді не вимагала. Цього року, каже, впевнена, що урожай пропав через хімікати «Агропродсервісу». Тож, пані Ольга звернулась до представника агрофірми. У відповідь почула, що їхньої вини у цьому немає. Мовляв посіви знищив град. Жінка ж переконує – такий же буряк посадила і біля дому та запевняє, що між ними таки є різниця.

У Тернополі наша знімальна група зустрілася із представником підприємства. Він розповів, що про скарги від жительки села Бишки знає. Каже, попередні висновки показали, що листя буряка піддавалося механічному впливу, тобто це можуть бути наслідки граду. Тож, переконаний представник компанії «Агропродсервіс» Олег Удич, підприємство до такої ситуації відношення не має.

Більше того, додає Олег Удич, підприємство готове провести експертизу, залучити незалежних експертів, аби з’ясувати справжню причину винищення буряка. Адже у якості речовин, якими кроплять поля, в «Агропродсервісі» впевнені. Тай додають, багато споживачів довіряють цій фірмі, тож ризикувати репутацією –немає сенсу.

Та виявляється – є певні правила як, чим і навіть в яку пору доби можна обробляти поля. Якщо їх не дотримуватись – підприємець нестиме адміністративну відповідальність та сплатить штраф. Та для цього на місце має виїхати спеціальна комісія.

Завідувачка сектору поводження з відходами і небезпечними хімічними речовинами Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Тетяна Вовчук розповіла, що для того, щоб отримати відшкодування потерпіла має звернутися до органів місцевого самоврядування. Спеціально створена комісія має вивчити це питання та з’ясувати причини такої ситуації. Аж тоді, у випадку, якщо вину підприємства доведуть – воно має компенсувати збитки.

Для того, аби комісія виїхала на місце події та провела необхідне розслідування, потрібно написати заяву в управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області.

Головний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Борис Дишлюк зауважив, що змусити підприємця відшкодувати збитки може суд. А суду потрібні зразки матеріалу, дослідити які може зробити фітосанітарна лабораторія.

Саме її результати покажуть, чи дійсно буряки пані Ольги знищили хімікати, якими користується агрофірма. Якщо так, то за законом агропідприємство має виплатити компенсацію. Та якщо причина пошкоджень погодні умови, то винних у ситуації – немає.

Джерело: Т1

Вам також може сподобатися