«Теплі кредити» – дієва програма підтримки, завдяки якій вже понад 6400 ОСББ інвестували в енергоефективність

termal-modernizationВже понад 1000 ОСББ залучили більше 350 млн грн «теплих кредитів» з початку програми у 2020 р. і по сьогодні. Це, зокрема, у 2,5 раза більше, ніж сума залучених коштів у 2017 році.

Всього з 2015 р. програмою скористалося понад 6400 ОСББ у різних регіонах України, залучивши разом понад 1,8 млрд гривень. Найбільші суми коштів залучено ОСББ у Дніпропетровській, Запорізькій та Київській областях.

«Як показує досвід різних ОСББ, участь у програмі дає стимул об’єднатися мешканцям багатоквартирних будинків, інвестувати чималі кошти у зазвичай недешеві енергоефективні заходи, нести відповідальність та дбати про результат», – т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура.

Держава, у свою чергу, надає допомогу у вигляді співфінансування кредиту – від 40% до 70%. Крім цього, додаткову підтримку можна отримати від місцевої влади.

Якщо ОСББ проводить комплексну термомодернізацію багатоповерхівки, то економія енергоспоживання сягає 50% і навіть більше. Таких реальних прикладів є достатньо.

Ефективність механізму підтверджується і результатами щорічної оцінки програми, яка проводиться Агентством за підтримки партнерів (USAID, GIZ, Фонду ім. Ф. Еберта). Під час дослідження також аналізуються дані про енергоспоживання учасників від понад 80 підприємств теплокомуненерго, обленерго, облгазів.

За даними оцінки, середня економія споживання теплової енергії, зокрема для ОСББ, становить 20%.

Також показовим є те, що 57% ОСББ-учасників зазначили, що скористались програмою більше 2 разів, а 88% планують взяти участь ще раз. Це вчергове свідчить про довіру позичальників до цієї програми.

Вам також може сподобатися