Тернопільський епідеміолог розповів, чи можливо повторно заразитися COVID-19

ca300a84a633425fdb19c238e8eec878_XLЗахворюваність на коронавірус в Тернопільській області не йде на спад. Щодня реєструють сотні нових хворих і летальні випадки.

Перебіг захворювання різний – когось із хворих доводиться госпіталізовувати, а хтось проходить амбулаторне лікування. Після того, як недугу подолано, кожного цікавить – чи можливо повторно інфікуватися коронавірусною інфекцією, пише 0352.ua.

То чи варто хвилюватися людям, які вже стикнулися з цією недугою – розповів лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

“Зараження і виникнення хвороби – це різні речі. Якщо ми заражаємося на фоні імунітету, який ми набули природнім способом після перенесення захворювання, то ми не захворіємо. Чи можливо теоретично, що люди можуть захворіти повторно – можливо, за певних умов. Наприклад, якщо організм людини не здатен напрацьовувати антитіла. Є такі категорії людей”, – каже Володимир Паничев.

За словами медика, на сьогодні у світі відомі лише два факти повторного захворювання на Covid-19 – у Сінгапурі.

“Як свідчать дані, це сталося завдяки мутації геномів SARS-CоV-2. Наскільки це правда – покаже тільки час. Проте вже зараз дуже серйозним аргументом проти того, що люди не будуть повторно хворіти коронавірусом, є те, що у світі вже 18 закладів працюють над розробкою вакцини. І деякі з них вже на стадії завершення”, – додає лікар-епідеміолог.

Детальніше розмову з Володимиром Паничевим можна переглянути у відео “Файне місто”.

Вам також може сподобатися