У Тернополі чистять став

f672ef408205c17fCорок тонн намулу вивезли з ставу в Тернополі. Його чистять третій день. Про це розповів заступник директора “Об’єднання парків Тернополя” Тарас Дячун.

За його словами, це роблять, щоб зробити став глибшим. На очистку водойми з бюджету громади виділили 1.5 мільйона гривень. Очищати став почали біля Надставної церкви.

Виконує очисні роботи працівник підприємства-підрядника Антон Харін. Він працює на драглайні-екскаваторі.
У Тернополі чистять ставСуспільне Тернопіль

Дячун розповів, що чистити та поглиблювати дно водойми також будуть поблизу дамби та зі сторони мікрорайону “Дружба”. За три дні очистили 50 квадратних метрів ставу.

“Обсяг робіт великий. Більше тисячі метрів квадратних мулу мають вивезти. Мета цих робіт – покращення санітарного стану та гідрологічного режиму водосховища. Поглибити став в цих точках, щоб попередити цвітіння і неприємний запах води”, – каже Дячун.
У Тернополі чистять ставСуспільне Тернопіль

У Тернополі чистять став

Востаннє став чистили в кінці 70-х років. Про це розповів виконувач обов’язків директора регіонального офісу водних ресурсів області Олег Озеранець.
У Тернополі чистять ставСуспільне Тернопіль

Виконувач обов’язків директора регіонального офісу водних ресурсів області Олег Озеранець

“Тоді став почистили, донні відклади снарядом транспортували в район села Біла, а нижні частини за дамбу, так створився парк “Топільче”. У 2017 році ПП “Гідропроект” з Тернопільським національним педагогічним університетом провели комплексне дослідження ставу. За результатами цього дослідження було розроблено комплекс заходів, які б мали відновити санітарний стан озера” , – каже Озеранець.

Дячун розповів, що очистити став мають до кінця року. Планують вивезти більше тонни намулу.

Очищують став під час програми охорони навколишнього природного середовища Тернопільської громади. Її в міській раді затвердили в 2019 році. У 2020 з бюджету виділили 8 мільйонів гривень на встановлення колектора в парку Тараса Шевченка, 300 тисяч на завершення очистки водойм у парку Топільче та півтора мільйона гривень на очищення трьох локацій тернопільського ставу.

Тернопільський став – штучна водойма в Тернополі створена в 1550 році. Площа водосховища – 300 гектарів. За площею водойма відповідає тернопільському Східному масиву.

Вам також може сподобатися