Єдиний в Тернополі дитячий садок для дітей із синдромом Дауна можуть закрити

95a38eaedaa76606Дитячий садок “Бебіко” для дітей з синдромом Дауна в Тернополі можуть закрити. Про це сьогодні розповіла голова громадської організації “Бебіко” Ольга Гордієнко.

За її словами, не мають грошей, щоб виплатити зарплату вихователям. Раніше, каже Гордієнко, кошти на оплату праці виділяли з міського бюджету, проте з травня гроші не надходили.

Гордієнко розповідає – сьогодні в садку навчаються 5 дітей, їм по 2 роки:

“У чому полягала наша робота – щоб навчити і підготувати цих діток адаптуватися швидше в типовий дошкільний навчальний заклад. Так їм стає легше, і мамі легше, тому що мама залишає дитинку в нас з 9:14 до 17:15”.

За її словами, такий садок у Тернополі єдиний. Тут для дітей проводять не лише групові, а й індивідуальні заняття. Утримання садка в рік обходиться в 163 тисячі гривень, каже Гордієнко. Це – заробітна плата, оплата комунальних послуг, харчування, купівля підгузок і серветок для дітей, а також роздаткового матеріалу для навчання. Частину коштів організація отримувала від проведення благодійних акцій. На зарплату гроші виділяла міська рада, це – майже 12 тисяч гривень в місяць.

“Зараз у нас працює два педагоги – це філолог і соціальна працівниця, яка допомагає весь час і погодувати, і переодягнути. Ще в нас є психологиня, яка дітей окремо забирає на заняття і годину проводить загального розвитку. Ці чотири роки ми мали додаткове фінансування праці на оплату наших педагогів і соціальних працівників, зараз це фінансування відсутнє, коштів ми не маємо і ще декілька місяців я мала певні збереження власні, які повністю кинула на утримання садка. У нас мами не платять за садочок, підгузки, серветки, харчування – повністю все безкоштовно. Зараз я буду просити мам допомагати, тому що ситуація виникла така, що в листопаді я вже зовсім не буду мати чим заплатити нашим вихователям за роботу”, – розповіла Гордієнко.

За оренду приміщення не платять, оскільки його в 2017 році в безоплатне користування надала міська рада, каже Гордієнко. Загалом, з 2017 року садок закінчили 15 дітей з синдромом Дауна та аутизмом.

Дочка Лілії Бабій навчалася в садку “Бебіко” близько 2 років. Зараз дівчинці 5 років і вона ходить у тернопільський дитячий садок №2.

“У три з половиною роки ми вже перейшли з “Бебіко” в звичайний садочок. Дитина вже була правильно підготовлена до спілкування з дітьми, вона навчилася самостійно їсти. Садочок повинен працювати, тому що іншого розвитку для них немає”, – каже Бабій.

Кореспонденти Суспільного зателефонували до начальниці Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міськради Христини Білінської. Вона розповіла, що раніше проєкт “Бебіко” співфінансували з державного бюджету та бюджету громади. Зараз державного фінансування цієї програми немає, а міська рада може фінансувати, якщо отримає заяву про таку потребу. Наразі з проханням відновити фінансування працівники “Бебіко” не зверталися. Більше про цю ситуацію Білінська обіцяла розповісти завтра.

Вам також може сподобатися