Покупки в Інтернеті обернулися для тернополянина кримінальним провадженням

500-grivnevaya-kupuraМайже 7000 гривень переказав тернополянин на рахунок афериста за ігрову приставку, однак товару так й не отримав. Незважаючи на численну кількість застережень розміщених в різних засобах масової інформації, громадяни продовжують потерпати від такого роду афер.

37-річний місцевий мешканець вирішив придбати ігрову приставку «Sony PlayStation» за вигідною ціною. Допис про продаж такого товару він знайшов на сайті-оголошень. Зв’язавшись з продавцем й обговоривши всі умови покупки, аферист попросив в найкоротші строки здійснити оплату на вказану ним банківську картку. Заявник без роздумів здійснив транзакцію, однак збагнув, що його ошукали Адже продавець перестав піднімати слухавку, а згодом взагалі вимкнув телефон.

Відомості про подію правоохоронці внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 190 Кримінального кодексу України.

Працівники поліції наголошують, що передплата – це в більшості випадків без гарантій. Можна сказати, що це банальне видурювання коштів з клієнтів, тому що після грошового переказу компанії просто зникають з радарів і не виходять на зв’язок. Цей варіант використовують переважно магазини в соціальних мережах.

Правоохоронці розповідають про кілька простих порад, які допоможуть не попастися на гачок аферистів і зроблять ваші покупки у мережі безпечним:
• завжди перевіряйте адресу сайту, адже на відміну від інтерфейсу її неможливо підробити;
• нікому не передавайте дані для входу в акаунт і не заходьте туди з чужих гаджетів, особливо якщо до профілю прив’язана банківська карта;
• не розголошуйте дані картки. Насамперед це стосується номера, терміну дії, CVC2/CVV2. А ще краще — зробіть віртуальну картку: таку послугу надають практично всі банки;
• не здійснюйте оплату в обхід системи. Якщо сайт пропонує здійснити онлайн-оплату через банківські сервіси, а продавець наполягає на переказі грошей на картку, це одна з ознак шахрайства;
• зберігайте всі документи, надані продавцем (фіскальні чеки, гарантійні талони, транспортні накладні), а також електронне листування. У разі виникнення непорозумінь вони стануть вашим підтвердженням здійснення покупки;
• читайте відгуки про товар і продавця. Насторожити має наявність виключно позитивних відгуків, написаних ніби за шаблоном з невеликим проміжком часу.

Вам також може сподобатися