Капелюшки для королеви творить майстриня з Тернополя

Kapeliukhy-5У Міжнародний день внутрішнього світла презентацією колекції головних уборів від тернопільської майстрині Оксани Чмиленко, на створення яких надихнули світлини королеви Єлизавети ІІ, стартував благодійний онлайн-аукціон «Капелюшки, як для королеви». Реалізацією цього проєкту дизайнерка хоче допомогти Міжнародному благодійному фонду “Живи” зібрати кошти на монітор пацієнта у реанімацію Тернопільської обласної дитячої лікарні.

Оксану Чмиленко в Тернополі знають, як «королеву капелюшків», «теплу» майстриню. Її вироби, зроблені вручну з валяної вовни, – невагомі шалики, разки намиста, брошки, декоративні сумочки, берети, шапки, капелюшки давно знають в Україні та за її межами. А благодійні заходи, зокрема, кількаразове дефіле для особливих моделей «Теплий дотик», залишило яскраве світло в душах учасників.

– Я з власного досвіду знаю, як важливо своєчасно допомогти дитині, – розповідає пані Оксана. – Коли я народила свого старшого сина, він потребував реанімаційної допомоги і все необхідне обладнання тоді там було. Я завжди відчуваю вдячність і розумію, як важливо, що є у світі небайдужі люди. Коли познайомилися з очільницею міжнародного фонду «Живи», який Лілія Домарацька створила на початку цього року для допомоги онкохворим діткам, стало можливим реалізувати цей проєкт, про який я мріяла давно. Капелюшки треба популяризувати, щоб жінки їх частіше одягали, адже це підкреслює їхню шляхетність, витонченість душі , індивідуальність.

З особливим пієтетом цього вечора говорили про ці вироби. І фраза, сказана красунею Софі Лорен, що жінку в капелюшку не можна забути, була чи не рефреном урочистої імпрези. Адже зробити копії і демонструвати майже два десятки виробів , вибраних із королівського понад 5-и тисячного арсеналу головних уборів, завдання не з легких.

Майстриня розповіла , що капелюшки особливі тим, що виготовлені виключно руками з тонкої мериносової вовни методом інтенсивного ущільнення – валяння. До створення колекції охоче долучилися волонтери: вчителі, керівники творчих гуртків, а також – бухгалтери, медики, студенти. Упродовж місяця у творчій майстерні “Палітра тепла” вони разом створювали головні убори та прикраси до них із вовни різноманітних відтінків окрім чорного. На урочистій імпрезі Оксана Чмиленко вручила всім їм подячні листи. Особливі слова подяки звучали на адресу українських жінок Канади, які виділили гроші на придбання матеріалів.

– Якось, шукаючи капелюшки, які можна було б інтерпретувати у вовну, серед світлин королеви я побачила одну, яка “зачепила” мене особливо. Але не капелюшком. Королева Єлизавета ІІ в тому ракурсі видалася мені схожою на пані Марію Білоус. Сьогодні вона в образі натхненниці нашої колекції, – сказала авторка капелюшків.

Самій моделі, 68-річній тернополянці Марії Білоус сподобався образ королеви. Їй дуже пасував приємний і теплий на дотик білий капелюшок, вона прихильниця таких головних уборів.

Оскільки творення цієї краси з благодійною метою відбувалося в майстерні «Палітра тепла», до справи долучився і чоловік Оксани. Художник Олександр Чмиленко представив на аукціон копію улюбленої картини королеви Єлизавети ІІ “Корабел та його дружина” Рембрандта. А тернопільська майстриня , яка виготовляє вручну намисто , Марія Рудик виставила ще і свій виріб. Це все в режимі онлайн можна уже придбати з молотка, одержавши не тільки якісну річ, зроблену з теплом і добрим серцем, а й долучившись до благодійної справи. Організатори сподіваються таким чином виручити потрібні 70 тисяч гривень. Завершиться акція за три дні після продажу останнього виробу колекції. Цікавлюся в майстрині чи знає про такий благодійний жест Посольство Англії в Україні чи не було бажання, щоб до аукціону долучилася сама натхненниця колекції. Дизайнерка усміхається і каже, що цей місяць вони були такі зайняті, що ніколи було про це думати.

– Звичайно, нам було б приємно, щоб велика благодійниця Єлизавета ІІ приєдналася до аукціону, але це не самоціль,- сказала пані Оксана. На презентації всі бажаючі могли побути моделями.

Не випадково цей благодійний захід стартував у міжнародний День внутрішнього світла. Адже сама студія-майстерня «Палітра тепла» з хендмейд-майстринею Оксаною Чмиленко, яка підтримує майстрів ручної праці, сприяє популяризації власноручних виробів, організовує благодійні заходи, є осередком тепла і світла, який дарує позитив, співчуття, людяність і надію на краще.

ternopil.te.ua

Вам також може сподобатися