За минулу добу поліцейські Тернопільщини задокументували чотири випадки шахрайства, пов’язаних з купівлею товарів через Інтернет

Internet-shahrai1Купівля товарів через Інтернет має свої переваги, проте поліцейські застановляють краян подумати про фінансову безпеку, адже нерідко покупці втрачають чималі кошти, не отримавши товару.

Щодня до поліцейських надходять звернення потерпілих від таких мережевих торгів. За минулу добу правоохоронці зареєстрували чотири випадки шахрайства.

Дві тисячі гривень втратив житель обласного центру, прагнучи купити настільну дитячу гру. З пояснень потерпілого, оголошення про продаж товару він побачив на сайті ОЛХ, зв’язався з покупцем, котрий вимагав повну оплату. Перерахувавши на банківську картку домовлену суму тернополянин більше не зміг вийти на зв’язок з незнайомцем.

В аналогічну ситуацію потрапили двоє мешканців Бучаччини. Один з потерпілих втратив п’ятсот гривень, купуючи одяг, а інший дев’ятсот гривень – на придбання талонів на пальне.

Відомості за усіма фактами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 190 ККУ.

Що ж робити, якщо гроші ви вже перерахували, а товар не отримали, і телефони продавця або не відповідають, або відповідають вічним «завтра»?

Якщо трансакція, тобто перерахування коштів шахраєві сталося не більше трьох днів тому, то є сенс телефонувати на гарячу лінію свого банку. Якщо гроші ще не були фактично переведені на рахунок продавця (а таке може бути, не дарма ж банкам зазвичай потрібно саме три банківських дні на здійснення платежу), то ще є надія свій платіж скасувати.

Якщо гроші вже переведені вашим банком, то можна відразу зв’язатися з банком продавця – шахрая. Дізнатися, що це за банк, можна за номером картки шахрая через відповідні сервіси в Інтернеті.

Та найперший ваш крок – звернутися до поліції із заявою про шахрайство.

Вам також може сподобатися