15 працівників загинули на виробництві у Тернопільській області минулого року

8c024e0309755197a43f94aa2092c3e1_XLЗа минулий рік на підприємствах Тернопільщини травмувалися 178 працівників.

На Тернопільщині на виробництві за 12 місяців 2020 року травмувалися 178 працівників (76 – за аналогічний період 2019 року), у тому числі смертельно – 15 працівників ( 15 за аналогічний період 2019 року). Смертельні нещасні випадки стались у будівництві (1), енергетиці (1), машинобудуванні (2), соціально-культурній сфері (8), лісовому господарстві (2) та на автомобільному транспорті (1).

Випадки травмування сталися у: будівництві – 10; енергетиці – 2, житлово-комунальному господарстві – 7, машинобудуванні – 5, на автомобільному транспорті – 4, інші види транспорту – 3, сільському господарстві – 7, лісове господарство – 4; харчовій промисловості – 8, виробництві деревини – 1, соціально-культурній сфері та торгівлі – 127.

Причиною нещасних випадків і надалі залишається недотримання вимог безпеки праці посадовими особами та працівниками. Аналіз травматизму свідчить, більшість нещасних випадків стались з організаційних причин, на другому місці – психофізіологічні.

Здебільшого нещасні випадки стаються через такі порушення: допуск до роботи без проведення відповідного навчання та перевірки знань з питань охорони праці; не виконання вимог інструкцій з охорони праці працівниками, а також незадовільний технічний стан машин, техніки і обладнання.

Аналізуючи причин і обставин виробничого травматизму, ефективними заходами профілактики є: посилення трудової та виробничої дисципліни; належна організація проведення відповідних інструктажів, навчання та перевірка знань з питань охорони праці; проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників; забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту.

З метою попередження нещасних випадків на виробництві головні державні інспектори Управління Держпраці у Тернопільській області здійснили у січні-грудні 2020 року 556 перевірок виробничих об‘єктів суб’єктів господарювання з питань охорони праці та промислової безпеки, у т. ч. 87 позапланових. Під час перевірок виявлено 2580 порушень вимог законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці. До адміністративного суду скеровано 13 позовних заяв щодо призупинення виробництв, виконання робіт.

За незадовільний стан охорони праці, грубі порушення нормативних актів з охорони праці притягнуто до адміністративної відповідальності 172 працівників, з них 88 – перші керівники підприємств.

Вам також може сподобатися