Нагадуємо управителям будинків та суб’єктам господарювання про відповідальність за неякісне прибирання закріплених територій взимку

pribirannya-snigu-09_02_2021r_Через ускладнення погодних умов на території Тернопільської громади оголошено «червоний рівень» системи оповіщення. Починаючи з вечора 7 лютого комунальні служби Тернополя активно очищають місто від снігу.

Як очищають місто від снігу

Відповідно до Дорожньої карти утримання шляхово-мостового господарства м. Тернополя в зимовий період, під час снігопаду техніка очищає центральні дороги, а коли сніг припиняється, комунальники посипають вулиці спеціальними реактивами, які сприяють швидкому таненню снігу. Центральні вулиці розчищають так звані «двійки»: 2 одиниці грейдерів, які йдуть «уступом».

Звертаються до тернополян, а, насамперед, до водіїв з проханням не паркувати транспортні засоби на узбіччі доріг та у дворах, а лише у відведених для цього місцях. Адже на центральних дорогах припарковано дуже багато приватних авто, що перешкоджають спецтранспорту якісно розчищати дороги. Просимо тернополян прибрати власний автотранспорт з узбіччя доріг, в  іншому випадку всі центральні дороги від такої великої кількості снігу очистити не вдасться.

Інтерактивна карта

Нагадуємо тернополянам і про Інтерактивну карту відповідальності за прибирання міста у зимовий період. На карту несені не лише вулиці, двори та відповідальні структури за їхнє прибирання взимку, а й конкретні прізвища керівників ЖЕКів (або ОСББ). На карті зображені масиви, дороги та тротуари. При наведенні на відповідну ділянку, відображається, яка організація відповідальна за прибирання цієї території та контактний номер телефону.

Хто відповідальний за прибирання

Центральних доріг:

Підприємства ТОВ «Авакс Проф», ТМШРБП «Міськшляхрембуд» та ТОВ «Техно-Буд-Центр». Зокрема, прибирання доріг, тротуарів та бульварів у Центрі, мікрорайоні Новий світ, масивах Сонячний та Східний здійснює підрядна організація ТОВ «Авакс Проф», на масиві «Дружба» – КП «Міськшляхрембуд», а об’їзні шляхи та дороги у Кутківцях, Пронятині і Березовиці прибирає ТОВ «Техно-Буд-Центр».

Міжквартальних проїздів та прибудинкових територій:

Приватні підприємства, так звані управителі будинків (ЖЕКи та ОСББ). Саме ЖЕКи і ОСББ несуть відповідальність за те, щоб у дворі не було заметів, а мешканці мали можливість пересуватися комфортно та безпечно.

Територій біля комерційних підприємств:

Суб’єкти підприємницької діяльності зобов’язані в межах своїх об’єктів самостійно утримувати та прибирати прилеглу територію. Прилеглою територією, згідно із Правилами благоустрою Тернопільської громади, в межах об’єкта господарювання, є: ділянка зі сторони вулиці по всій його довжині та в межах тротуару в ширину. З інших боків – при наявності забудови – до середини розриву між ними, а при відсутності забудови – на відстані 15 м.

За невиконання вимог правил очищення міста від снігу відповідні структури будуть нести відповідальність.

За порушення ст.152 КУпАП (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) передбачено адміністративну відповідальність, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн до 1360 грн, а на відповідальних осіб, суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 грн до 1700 грн.

Перевірку скарг мешканців щодо незадовільного прибирання дворів, доріг та міжквартальних проїздів здійснює муніципальна інспекція.

Тож при виявленні дворів, під’їздів до них чи інших території, що неналежно очищені від снігу, мешканці Тернополя можуть повідомляти на Viber муніципальної інспекції за номером +38 073 015 14 81, або зателефонувати на Цілодобову гарячу лінію 15-80, (0352) 23 – 63 – 97, +380673515710, +380674472919.

Вам також може сподобатися