У квітах, привезених з Нідерландів на Тернопільщину, виявили небезпечного шкідника

image003-3-1024x683На Тернопільщині у квітах виявили шкідника, рослини привезли з Нідерландів.

Під час проведення фітосанітарного контролю зрізаних квітів, які завезені з Нідерландів походженням Ефіопія, виявлено карантинний, обмежено поширений на території України шкідливий організм – західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.).

З метою недопущення подібних випадків, до країни-експортера – Нідерландів, надіслано нотифікаційне повідомлення про невідповідність вантажу фітосанітарним вимогам.

До зараженого вантажу будуть вжиті відповідні фітосанітарні заходи.

До слова, західний квітковий трипс – багатоїдний шкідник, може заселяти і пошкоджувати понад 250 видів рослин з більш ніж 65 родин. Імаго і личинки висмоктують клітковий сік з рослинної тканини.

Спочатку це викликає появу жовтих некротичних плям, своєрідної штрихуватості; поступово ці штрихи і плями зливаються. Пошкоджена рослинна тканина відмирає, в результаті утворюються отвори. Листя в’яне і опадає.

Кучерявість квітів і скручування зав’язі огірка – основна ознака заселеності рослин західним квітковим трипсом. Крім цього, на плодах огірків і бобах з’являються характерні рубці.

В свою чергу на трояндах та квітах сенполій, ураження західним квітковим трипсом проявляється у вигляді білого наліту, а якщо зараження відбулося до початку цвітіння, то це може призвести до деформації зародків.

Джерело: ternopoliany.te.ua

Вам також може сподобатися