Як продаватиметься земля сільськогосподарського призначення

6-1-768x512Першого липня стартує обіг земель сільськогосподарського призначення. Продавати можна буде лише землі приватної форми власності. Покупцями зможуть бути виключно українці як фізичні особи. При цьому придбати вони зможуть лише до 100 гектарів в одні руки і за ціною, не нижчою нормативної грошової оцінки.
Укладення цивільно-правових угод, що передбачають перехід права власності на земельні ділянки, а також набуття права власності на земельні ділянки за такими угодами здійснюватиметься відповідно до Цивільного кодексу України з урахуванням вимог Земельного кодексу.
Варто наголосити на певних особливостях купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення.
По-перше, на нотаріусів, крім посвідчення договорів, покладається обов’язок перевіряти можливість придбання покупцем землі відповідного розміру (до 100 га) та його приналежність до осіб, яким дозволено набувати у власність землі сільськогосподарського призначення.
Перевірка проводитиметься з використанням відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
Порядок такої перевірки має затвердити Кабінет Міністрів України
У випадку невідповідності покупця чи наданих для оформлення угоди документів встановленим законодавством вимогам нотаріус повинен відмовляти у посвідченні договору купівлі-продажу.
По-друге, купівля-продаж земельної ділянки здійснюється з дотриманням переважного права на її придбання орендарем. Переважне право на придбання земельної ділянки може бути передано його суб’єктом іншій особі, про що такий суб’єкт має письмово повідомити власника земельної ділянки. Враховуючи, що орендарями є юридичні особи, які до 2024 року не можуть придбавати землю, власникам ділянок, які надумають продавати обтяжені орендою землі, доведеться або розривати договори оренди, або за погодженням з орендарем, використовувати інші «сірі» схеми продажу.
По-третє, розрахунки за договорами купівлі-продажу землі повинні відбуватися виключно в безготівковій формі. Для цього покупцеві потрібно відкрити рахунок у банківській установі.
По-четверте, повинні бути документально підтверджені джерела походження коштів для купівлі землі. Підтверджувальними документами,очевидно, зможуть бути довідка про доходи, копія договору купівлі-продажу/здачі в оренду нерухомості/автомобіля; документ, що підтверджує отримання спадщини, дивідендів, тощо.
Отже, і покупцям і продавцям землі сільськогосподарського призначення потрібно бути готовим до необхідності довести, що вони можуть продавати і, відповідно, купувати земельні ділянки.
Укладення договорів купівлі-продажу землі вимагатиме зусиль і часу як від сторін договору, так і від нотаріусів, які їх посвідчуватимуть.
Принагідно слід зазначити, що при відкритті ринку землі буде заборонено:
продаж землі іноземцям до рішення референдуму;
продавати державні та комунальні землі;
продавати землю, що розташована ближче ніж 50 км до держкордону;
продавати землю росіянам та представникам терористів;
продавати землю компаніям-офшорам.

Олександр Степанюк
адвокат, кандидат юридичних наук

Вам також може сподобатися