Як тернополянам вберегтися від теплового і сонячного удару

zharaУлітку ми намагаємося частіше бути на дворі, виходити на сонце,засмагати. Іноді люди абсолютно забувають про безпеку свого здоров’я і нехтують засобами захисту від ультрафіолетового опромінення. Дуже часто це призводить до перегрівання організму. Як же убезпечити себе і своїх близьких від перегріву і його наслідків?
Для початку розглянемо що ж таке перегрівання організму, і чим відрізняється тепловий удар від сонячного, які заходи профілактики перегрівання потрібно знати кожному.
Перегрівання – значне підвищення температури тіла під впливом зовнішніх теплових чинників.
Тепловий удар – найбільш важкий вид перегрівання, характеризується підвищенням температури тіла до 40ºС і більше, супроводжується порушенням свідомості і вираженими розладами кровообігу та дихання. Виділяють дві форми теплового удару: «класичний», не пов’язаний з фізичною напругою, відбувається при високій температурі навколишнього середовища і часто вражає дітей і людей похилого віку. Тепловий удар, пов’язаний з напругою, спостерігається під час важкого фізичного навантаження в умовах високої температури навколишнього середовища і високої вологості, частіше виникає у людей молодого та середнього віку.
Сонячний удар – різновид теплового удару, при якому крім підвищеної зовнішньої температури на організм людини впливає додатково сонячна радіація. Особливо велика ймовірність сонячного удару у людей, що працюють в польових умовах, в умовах жаркого клімату або зловживають сонячними ваннами на пляжах, якщо при цьому їх голова і тулуб не захищені від прямих сонячних променів. Сонячний удар може відбутися не тільки під час перебування на сонці, його наслідки можуть проявитися і через кілька годин.
Тепловим і сонячним ударам найбільш схильні діти, підлітки, літні люди, а також особи, що знаходяться в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння. Тепловий удар може виникнути в результаті перебування в приміщенні з високою температурою і вологістю повітря, під час спортивних змагань в умовах жаркого клімату, при інтенсивній фізичній роботі в задушливих, погано вентильованих приміщеннях.
Розвитку теплового удару сприяє теплий одяг, перевтома, недотримання питного режиму. У дітей грудного віку причиною теплового удару може бути укутування в теплі ковдри, перебування в задушливому приміщенні, розташування дитячого ліжечка біля печі або батареї центрального опалення.
Симптоми теплового і сонячного ударів
При перегріванні хворі скаржаться на слабкість, розбитість, швидку стомлюваність, сонливість, головний біль, запаморочення, шум у вухах, спрагу, нудоту. При огляді виявляються гіперемія шкірних покривів, тахікардія, задишка. Температура тіла підвищується до 40-41ºС. У важких випадках розвивається гіпотонія (зниження артеріального тиску), виникають порушення серцевого ритму, дихання стає поверхневим, аритмічним, рідкісним, спостерігаються психічні розлади (марення, галюцинації, рухове збудження), свідомість порушується (оглушення, сопор, кома), нерідкі судоми. У дітей грудного віку на перший план виступають швидко наростаючі диспепсичні розлади (блювота, пронос), підвищується температура тіла, риси обличчя загострюються, загальний стан швидко погіршується, свідомість порушується, виникають судоми, розвиваються сопор, а потім кома.
Профілактика
З метою запобігання теплового і сонячного ударів рекомендується дотримуватися таких правил:
– в спекотні дні при великій вологості бажаний вихід на відкрите повітря до 10-11 годин ранку, пізніше можливе перебування в зеленій зоні в тіні дерев;
– в жарку пору доби та під палючим сонцем не слід проводити інтенсивні тренування і займатися фізичними виснажливими вправами;
– одяг в жарку погоду повинен бути легким, з бавовняних тканин, наявність головного убору обов’язково;
– втрату рідини слід відновлювати поступово, використовуючи для цієї мети охолоджену мінеральну воду, слабо заварений зелений чай, натуральні розбавлені соки;
– в спеку потрібно обмежити вживання жирної і білкової їжі;
– також необхідно повністю виключити вживання алкоголю та інших психотропних засобів, що впливає на процеси терморегуляції.
Перша допомога при тепловому та сонячному ударі:
• Викличте «швидку допомогу».
• Перенесіть потерпілого в тінь.
• Забезпечте вільне надходження кисню до організму: розстебніть комір або сорочку повністю, дівчатам – бюстгальтер, який стискає грудну клітину.
• Охолодіть людину: можна прикласти пляшку з холодною водою до шиї, пахв, огорнути вологим холодним рушником.
• Якщо людина знепритомніла – потрібно привести її до тями, використовуючи нашатирний спирт, а в тяжчих випадках – роблячи штучне дихання.
• Дати випити валеріани та води.
Але завжди краще не допускати до таких неприємних наслідків. Нагадуємо кілька простих правил, яких треба дотримуватись, щоб уберегтись від теплового удару:
• Відпочивайте у затінку.
• Не виходьте на вулицю у найспекотніший час – з 11:00 до 16:00.
• Обов’язково носіть головний убір.
• Не одягайте синтетичний, обтислий одяг, віддавайте перевагу світлому вільному одягу з натуральних тканин.
• Пийте багато води. Доросла людина втрачає з потом 0,5-1 л рідини на добу. А в спеку втрати можуть сягати 1-1,5 л/год. Тому постійно носіть свою пляшку з водою.
• Не залишайте дітей чи домашніх улюбленців в автомобілі без нагляду. Байдуже, що це в затінку чи лишена пару хвилин.

Вам також може сподобатися