Мешканцям Тернопільщини загрожує небезпечне захворювання

225591896_1416049932091603_1678126856971793770_nЗараз пора, коли діти проводять більше часу на вулиці, а дорослі копошаться на городі чи присадибній ділянці. При цьому не виключена можливість травмуватися.
Забруднення рани пилом, землею, уламками деревини може призвести до зараження правцевою паличкою, в результаті чого виникає правець. Це одне з найважчих і небезпечних для життя захворювання.
Перші симптоми правцю:
◾️підвищена збудливість,
◾️неспокій,
◾️почуття страху,
◾️безсоння,
◾️посилене потовиділення,
◾️головний біль,
◾️можливе підвищення температури тіла до 37–37,50 С.
Водночас з’являються «тягнучі» болі в ділянці спини, попереку та потилиці, «витріщання» очей, проблеми з ковтанням.
Своєчасно розпочате лікування дає шанс на одужання.
Симптоми хвороби можуть з’явитися протягом 3-21 дня після зараження.
За відсутності медичної допомоги ймовірність смерті надзвичайно висока. Навіть із медичною допомогою ризики смерті від правця високі — від 10% до 70% залежно від лікування, віку постраждалої людини та її загального стану здоров’я.
Запобігти захворюванню можна лише вчасною вакцинацією. Імунітет після перенесеного захворювання не формується, і є ймовірність повторного зараження, тому щеплення необхідні, навіть якщо людина хворіла.
Відповідно до національного Календаря профілактичних щеплень вакцинація проти правця розпочинається у віці 2 місяців, потім – 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Починаючи з 26 років доросле населення потребує поновлення імунізації кожні 10 років.
Вакцинація для профілактики правця як дітей, так і дорослих, здійснюється на безоплатній основі. Для дітей централізовано закуповуються комбіновані вакцини АКДП (проти кашлюку, дифтерії та правцю з цільноклітинним кашлюковим компонентом), АДП (для профілактики дифтерії та правця) та АДП-М (для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена). Вакцина АДП-М застосовується і для профілактики правця у дорослих.
Аналіз виконання обсягів імунізації в поточному році вказує на чітку тенденцію до зниження рівня охоплення профілактичними щепленнями за рахунок впливу пандемії коронавірусної хвороби. За 5 місяців 2020 року показники охоплення вакцинацією дітей сягнули лише 25,7 – 34,2%, дорослих – 29%. Тобто, населення немає достатнього імунітету, а це в свою чергу може призвести до зростання захворювання.
Відмовившись від вакцинації, ви ставите під загрозу життя та здоров’я. Пора почати боятися хвороби, а не щеплення, і встигнути захистити себе і своїх дітей.

Вам також може сподобатися