На Тернопільщині вже три дні вакцинують рекордну кількість людей: які труднощі виникають?

46Відколи посилили карантинні обмеження, кількість вакцинованих на Тернопільщині зросла вдвічі. Останні дні – з 20 по 22 жовтня взагалі стали рекордними для області – кількість вакцинованих перетнула позначку 6 тисяч щодня.
Про це повідомила регіональна координаторка вакцинації в Тернопільській області Марія Павельєва.
Згідно з даними Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб, 22 жовтня на Тернопільщині вакцинували 6 тис. 806 людей, з них першою дозою вакцини – 5 тис. 123 людини, 21 жовтня вакцинували 6 тис. 178 людей, з них першою – 4 тис. 285. А 20-го жовтня вакцинували – 6 тис. 125 осіб, з них першою дозою – 3 тис. 769.
Кількість вакцинованих почала зростати вже з початку тижня, зазначає Марія Павельєва. Так, у понеділок, 18 жовтня, вакцинувалися 3 тис. 400 жителів області. Тоді як у попередні тижні в робочі дні вакцинували в середньому 2 тис. 500-2 тис. 900 людей, у вихідні – 1 тис. 400 – 1 тис.700.
– А зараз вже третій день поспіль (20-22 жовтня) ми перетнули позначку 6 тисяч вакцинованих, – каже регіональна координаторка. – Все ж таки нові обмеження даються взнаки, і люди вимушені під них підлаштовуватися.
Як вже писав “Терен”, у перший день запровадження нових карантинних обмежень, 21 жовтня, у Тернополі у центрах та пунктах вакцинації можна було побачити черги охочих вакцинуватися.
Проте як запевняє Марія Павельєва, великих черг не має бути, адже в області працюють 59 пунктів щеплення і 15 центрів вакцинації.
Окрім того, читачі “Терену” розповідають, що 21-22 жовтня не всім вдається верифікуватися у додатку “Дія”, щоб отримати ковід-сертифікат. Це за словами Павельєвої, можна пояснити тим, що кількість щеплень зросла по всій Україні, відтак йде сильне навантаження на додаток.
Також тернополяни зазначають про випадки, коли під час вакцинації медики не встигали вносити їхні дані в електронну систему охорони здоров’я через великий наплив людей. Відтак спершу вакцинували, а дані обіцяли внести пізніше. Однак Марія Павельєва наголошує: внести у систему мають найперше, а вже потім вакцинувати.
– Можливо, це одиничні випадки, бо враховуючи таку кількість людей, реєстратори не встигають, – каже регіональна координаторка вакцинації. – Але алгоритм має бути такий: людина підписала згоду в анкеті, підійшла до реєстратора, він вніс її дані в електронну систему охорони здоров’я і аж після того людина йде на вакцинацію.
Якщо такі випадки трапляються, потрібно повідомляти про це у ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб» за номером телефону 0352 521 425.
– Нам потрібно вказати адресу пункту або центру вакцинації, де таке відбувається, тоді ми виїжджаємо і з’ясовуємо причину, – говорить Марія Павельєва.
Зазначимо, щоб перевірити, чи внесли ваші дані про вакцинацію, потрібно звернутися до лікаря, з яким уклали декларацію, йдеться у рекомендаціях Національної служби здоров’я України. Ковідний сертифікат можна самостійно згенерувати у додатку “Дія”, його видає навіть після першої дози вакцини. Міжнародний сертифікат можна отримати після двох доз вакцини.
Нагадаємо, з 21 жовтня поліція розпочала масово перевіряти COVID-сертифікати серед працівників барів, ресторанів, магазинів, спортзалів та інших закладів, які надають послуги споживачам. З цього дня по області працюють посилені наряди та мобільні групи.

 

Вам також може сподобатися