Тернопіль – у трійці міст України з найвищим відсотком виконання зобов’язань «Кодексу прозорої міської влади»

248804466-1282483268842498-6990246567706210424-n25 жовтня, у першу річницю місцевих виборів, команда програми ТІ Україна «Transparent cities/Прозорі міста» оприлюднила результати оцінювання реалізації положень Кодексу прозорої влади у дев’яти містах України, де міськими головами стали підписанти Кодексу.

Мета дослідження – фіксація актуального статусу дотримання міськими головами взятих на себе зобов’язань у рамках Кодексу впродовж першого року їх каденції.

Згідно з опублікованими результатами дослідження, Тернопіль увійшов у трійку міст України з найвищим відсотком виконання зобов’язань Кодексу.

Експерти, зокрема, оцінювали виконання 11-ти положень Кодексу, серед яких:

  1. Комунальні підприємства (Забезпечити прозоре управління комунальними підприємствами);
  2. Інфраструктура (Реалізувати прозорі практики роботи з інфраструктурними проектами);
  3. Підзвітність (Інформувати та звітувати про діяльність регулярно);
  4. Протидія корупції (Забезпечити реалізацію процесів з протидії корупції);
  5. Прозорий менеджмент (Реалізувати прозорі процеси підготовки та прийняття рішень на системній основі);
  6. Цифрова трансформація (Створити та розвивати геоінформаційну систему (ГІС);
  7. Земельні ресурси (Організувати ефективне використання земельних ресурсів);
  8. Інвестиції (Створити прозору систему роботи з інвестиційними пропозиціями)
  9. Відкриті дані (Впровадити місцеву політику відкритих даних)
  10. Регуляторна політика (Залучати громаду до розробки місцевої регуляторної політики);
  11. Комунальна майно (Опублікувати дані про нерухоме комунальна майно.

Оцінюючи дотримання міськими головами зобов’язань Кодексу, Тернопіль займає лідерські позиції у наступних пунктах положень:

  • «Розвиток геоінфомаційної системи» – у Тернополі оприлюднюється містобудівна документація з даними про міські об’єкти у машиночитаному, векторизованому форматі, який дає можливість подальшої обробки даних;
  • «Оприлюднення актуальних даних про нерухоме комунальна майно» – у Тернополі оприлюднюються актуальні дані про нерухоме майно комунальної форми власності з урахуванням всієї необхідної інформації ( адреси, коди, ЄДРПОУ тощо);
  • «Прозора практика роботи з інфраструктурними проектами» – у  Тернополі затверджено окреме Положення про громадський простір, яке прописує детальний механізм публічних консультацій з громадськістю щодо змін міського простору. Відбувається і завчасне публікування інформації про проведення будівництв, ремонтів та реконструкцій з відповідним графіком їх реалізації.

Окрім цього на високому і якісному рівні у Тернополі виконуються інші пункти положення, зокрема:

  • ведеться прозора система роботи з інвестиціями пропозиціями, адже публікуються інвестиційні паспорти своїх території, а також вільні ділянки для здійснення забудови;
  • проводиться залучення підприємців до розробки регуляторної політики; реалізація прозорих процесів підготовки та прийняття рішень на системній основі (вчасне оприлюднення проєктів рішень, що розглядаються на пленарних засіданнях міської ради та виконавчого комітету);
  • забезпечення реалізації процесів протидії корупції – наявні у місті власні інструменти, програмні документи та структурні підрозділи з запобігання корупції, документи середньострокового планування заходів боротьби з корупцією тощо;
  • впровадження місцевої політики відкритих даних – у Тернополі є окремі затверджені переліки наборів відкритих даних, що підлягають оприлюдненню та публікуються у машино читаному форматі на сайті міської ради або Державному порталі відкритих даних.
  • відбувається регулярне інформування  та звітування  про свою діяльність  міським головою на телеефірах, щорічних звітах тощо.

Нагадаємо, напередодні місцевих виборів 25 жовтня 2020 року команда програми ТІ Україна «Transparent cities/Прозорі міста» спільно з Інститутом Політичної освіти розробили «Кодекс прозорої влади» для кандидатів на посаду міських голів.

Кодекс був розроблений на основі методології дослідження прозорості 100 найбільших міст України та кращих практик діяльності органів місцевого самоврядування.

Підписав Кодекс, зобов’язавшись виконувати його положення, і міський голова Тернополя Сергій Надал.

Ознайомитися з детальним аналітичним звітом щодо реалізації положень «Кодексу прозорої влади» можна за посиланням.

Вам також може сподобатися