Сибірка у Тернополі: з’ясувалося, яка зараз ситуація у зоокутку в парку “Топільче”

31Нещодавно у Тернополі, в зоокутку парку “Топільче” загинуло поні. Фахівці з’ясували, що причиною загибелі тварини стала сибірка.

Як інформує пресслужба “Держпродспоживслужби”, відповідно до рішення надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Тернопільської міської ради завершено оздоровчі заходи від сибірки на території зоокутка гідропарку “Топільче” комунального підприємства “Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя” і з 29 жовтня 2021 року з неї знято карантин.

Відповідно до затвердженого плану заходів з ліквідації сибірки на території зоокутка гідропарку “Топільче” комунального підприємства “Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя” спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та державної лікарні ветеринарної медицини в місті Тернополі здійснено ряд заходів спрямованих на подолання наслідків захворювання сибіркою поні, зокрема місце загибелі тварини та розтину трупа ретельно випалено і піддано обробці та дезінфекції, відповідно до пункту 3.16 чинної Інструкції про заходи з профілактики та боротьби з сибіркою тварин, після чого землю перекопано на глибину 25 см і після змішування з хлорним вапном, у співвідношенні ґрунту до вапна як 3:1 вивезено на місце спалення трупа тварини і захоронено.

Проведено збір, дезінфекцію та вивезення гною від поні на місце захоронення вибраного та продезінфікованого ґрунту. Проведена дезінфекція у місцях утримання та можливого перебування поні, який загинув.

Всіх наявних в зоокутку тварин (ссавців) піддано клінічному огляду з термометрією, клінічно здорових тварин піддано вакцинації проти сибірки. Станом на 27 жовтня 2021 року завершено спостереження за вакцинованими тваринами, ускладнень не було.

Проведено відбір ґрунту, води та кормів на території зоокутка і направлено в Тернопільську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для дослідження на наявність спор збудника сибірки.

Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу спор збудника сибірки в досліджених пробах не виявлено. Спеціалісти Держпродспоживслужби проводить роботу, спрямовану на недопущення спалахів сибірки серед сприйнятливих тварин.

Вам також може сподобатися