Представники КМЄС ознайомилися із підготовкою до впровадження системи «Custody records» у двох райвідділах поліції Тернопільщини

4Із робочим візитом Чортківський та Кременецький районні відділи поліції відвідали представники Консультативної місії Європейського союзу. Мета – обговорити та оглянути готовність підрозділів до впровадження автоматизованої електронної системи обліку дій затриманих осіб – «Custody records».

В нашій області правозахисний проєкт вже ефективно пілотується на базі Тернопільського районного управління поліції. Невдовзі його реалізують ще у двох районних підрозділах – Чортківському та Кременецькому.

«Custody records» – це система, яка сприяє забезпеченню прав затриманих осіб та осіб, яких доставляють до службових приміщень підрозділів поліції шляхом встановлення постійного відеонагляду за ними», – розповідає заступник начальника управління організаційно-аналітичного забезпечення ГУНП в області Роман Бовсуновський.

Експертів Консультативної місії ЄС цікавило на якому етапі перебуває впровадження автоматизованої системи у райвідділах та які технічні засоби потрібні правоохоронцям для її ефективного використання.

«Консультативна місія Європейського Союзу, окрім надання стратегічних порад правоохоронцям щодо створення проєкту «Custody records» та впровадження законодавчих стандартів дотримання прав людини в правоохоронній діяльності, також надає матеріальну підтримку Нацполіції в цьому питанні. Зокрема, дана програма реалізується за кошти Європейського союзу спільно з офісом Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проєктів(ЮНОПС)», – зазначає радник з питань кримінальних розслідувань КМЄС Томас Тесарек.

Представники місії оглянули ремонтні роботи у підрозділах та облаштування приміщень відповідно до вимог проєкту. Також правоохоронці продемонстрували європейським гостям як працює автоматизована система від моменту затримання особи, її утримання у відділку та проведення усіх необхідних слідчих дій.

Представники КМЄС на високому рівні оцінили підготовку Чортківського та Кременецького райвідділів поліції до запуску «Custody records».

«Нам приємно побачити, що не лише поліція зацікавлена в реалізації цього проєкту, а також до його впровадження активно долучається місцева громада», – зазначив Томас Тесарек.

Під час робочого візиту європейські експерти обговорили з керівниками територіальних підрозділів криміногенну ситуацію в районах та домовилися про подальшу співпрацю.

Вам також може сподобатися