Шахрай-перевізник заволодів грішми тернополянина

b45dc7dd9a650b2cb7ee6cafad8578a4Майже 9000 гривень привласнила невідома особа в мешканця обласного центру. Аферист мав доправити заявника в сусідню область. Обіцяного він не зробив, натомість привласнив грошові кошти.

Потерпілий розповів, що знайшов на одному із сайтів оголошення про перевезення. Тернополянин зателефонував до автора допису й обумовив ціну поїздки. Аферист сказав, що обов’язковою умовою є передоплата й для цього він скинув посилання для оформлення поїздки. Насправді, це було спеціально створене фішингове-повідомлення, за яким чоловік ввів свої банківські дані. В результаті шахрай привласнив гроші з рахунку потерпілого в розмірі 8500 гривень.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Зазвичай посилання на фішингові ресурси надходить електронною поштою або у месенджерах. Такі ресурси можуть повністю копіювати дизайн інтернет-магазинів, банків, платформ оголошень, сервісів обміну валют, служб доставки тощо. За посиланням необхідно вказати дані банківської картки (номер та термін дії картки, PIN та СVV-код), а також конфіденційні дані будь-то дата народження, дівоче прізвище матері, логіни та паролі від різних ресурсів тощо.

Аби не потрапити на гачок аферистів, поліція рекомендує громадянам:
– не переходити за сумнівними посиланнями, надісланими сторонніми;
– уважно перевіряти URL-адресу, адже один зайвий символ на адресній панелі може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт;
– нікому не повідомляти дані карти, паролі та інші дані, що можуть використовуватися для підтвердження платежів.

Вам також може сподобатися