У Тернополі відкрили бронзовий макет історичної частини міста XVIII століття

4122 грудня у Тернополі поблизу фонтану «Сльози Гронського» урочисто відкрили новий бронзовий макет історичної частини нашого міста XVIII століття з накладеними на ньому фортифікаційними мережами XVI-XVII століття. Нова туристична локація у місті з’явилася в межах реалізації проєкту «Бронзовий Тернопіль».

«Сьогодні відкриваємо ще одну бронзову скульптуру історичної частини міста, мета якої розповісти про історію Тернополя, зокрема, про ті споруди, що були у центральній частині у XVI-XVII століття та, які, на жаль, знищені. Таких бронзових мініатюр у нашому місті вже шість і вони покликані зберегти історичну пам’ять про минуле, завдяки їм можуть вивчати історію і школярі, і тернополяни, туристи і гості міста, – звернувся до тернополян міський голова Сергій Надал. – Окрім історичної цінності, цей об’єкт також є додатковою окрасою міста. Це ще одна локація, яка буде частиною туристичних маршрутів у Тернополі. Тому сьогодні хочу подякувати усім, хто доклав зусиль до втілення проєкту, ідейникам, натхненникам та авторам проєкту, завдяки яким постав цей бронзовий макет».

На даний час у місті встановлено уже шість бронзових мініатюр будівель, які були зруйновані під час війни, та карт старого міста:

Макет центральної частини довоєнного Тернополя початку XX ст.;
Макет Тернопільського Парафіяльного костелу Матері Божої Неустанної помочі;
Макет першої державної Тернопільської гімназії;
Макет Площі Старий Ринок і Великої синагоги;
Макет Довоєнної Ратуші, 1884 р.;
Макет центральної історичної частини міста Тернополя станом на 1707 р.

До слова, проєкт «Бронзовий Тернопіль» започаткований у 2015 році, ініціаторами якого є скульптур Дмитро Малярчук, історик Володимир Кріса та архітектор Данило Чепіль.

Вам також може сподобатися