З першого травня Україна перейде на систему обліку газу в одиницях енергії

gaz_harkovЯк ми вже інформували, третього  листопада 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроект №2553 щодо запровадження на ринку природного газу обліку і розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії.

Згідно із законопроєктом №2553, прийом та передача природного газу проходитиме не у метрах кубічних, як раніше, а у кіловат-годинах. Тому в оновлених платіжках можна буде побачити з травня не куби, а енергоодиниці. Але споживачам не потрібно нічого змінювати, а давати показання за старою схемою. Обов’язок переводити кубометри в обсяг спожитої енергії ляже на плечі оператора газу.

Така система уніфікує одиниці вимірювання для різних видів енергії, відповідає європейським правилам та допомагає подальшій інтеграції України до газового ринку ЄС, та сприяє справедливому ціноутворенню за обсяг отриманої енергії. Саме такий підрахунок обсягів газу в енергетичних одиницях використовується майже в усьому світі.

Оператор ГРМ повинен перевести спожитий обсяг газу в кубах відповідно до отриманих від споживачів показників у обсяг спожитої енергії і здійснити перерахунок за затвердженою НКРЕКП формулою. Дані про споживання Оператор ГРМ вноситиме до особистого кабінету споживача, відображатиме у квитанції та передаватиме на платформу Оператора ГТС.

На платформі Оператора ГТС здійснюватиметься паралельний облік газу і в кубічних метрах, і в енергоодиницях.

Постачальники отримуватимуть дані про спожитий ресурс в енергоодиницях і здійснюватимуть нарахування саме за кількість спожитої енергії. У квитанції постачальника буде зазначена ціна вже не за куби, а за енергоодиниці.

Адміністрація компанії “Газпостач”

Вам також може сподобатися