Сергій Надал: «Тернопіль готується стати європейським містом»

1300049483Хто подорожував країнами Євросоюзу, той обов’язково відзначив, які гарні й затишні тамтешні містечка, наскільки впорядковані дороги, двори і фасади будинків. Напевне, саме ця картинка і є пріоритетною для українців, які мріють бачити нашу державу членом Євросоюзу. Та чи зробить хтось наше місто ошатним, якщо ми самі до цього не докладемося? Саме тому, незважаючи на «дірявий» бюджет, команда міського голови Тернополя Сергія Надала вирішила цьогоріч максимально ефективно використати кожну копійку для облаштування нашого міста.

– Сергію Віталійовичу, почнемо з найболючішого – тернопільських доріг. Якими з них уже цього року можна буде їздити безпечно?

– Якщо зважити на те, що ямковий ремонт проведено на більшій частині доріг міста, то їздити по них уже можна безпечно. Втім, коли мова йде про якість поїздки, звісно, їхати гладким покриттям і дорогою із залатаними ямами – велика різниця. Зрозуміло, що ці роботи дороговартісні, тому дозволити собі одночасно довести до ідеалу всі дороги в місті не можливо. Відповідно щороку певна кількість коштів у бюджет міста закладається на капітальний ремонт тих доріг, які найбільше його потребують.

Цього року плануємо капітально відремонтувати одразу шість вулиць. Насамперед це вулиця Карпенка, де запланована заміна поверхневого шару з відведенням дощових вод (вартість робіт складає 5,1 млн. грн.). Далі – вулиця Шептицького кошторисною вартістю 4 мільйони гривень для заміни поверхневого шару. На Збаразькій плануємо повністю замінити всі інженерні мережі та дорожнє покриття (вартість – 6,3 млн. грн.). Роботи по двох останніх вулицях хочемо завершити до 1 серпня.

Найближчим часом капітально відремонтуємо і багатостраждальну вулицю Оболоня, яка обслуговує не тільки транспорт, що курсує до приміського автовокзалу, а й автомобілі відвідувачів ринку. На капітальний ремонт інженерних мереж водовідведення і заміну поверхневого шару плануємо витратити 3,1 млн. грн.

Уже завершено капітальний ремонт вулиці Пушкіна – на неї було витрачено 800 тисяч гривень. На черзі також Текстильна, де заміна дорожнього покриття та відведення дощових вод обійдеться у 3 млн. грн., на завершенні облаштування дорожнього руху на вул. Симоненка, перехрестях Танцорова – Руська та Мазепи – Бережанська – Львівська».

Цього року мусимо відремонтувати і вулицю Гайову. Тут залишилося прокласти верхній шар дорожнього «одягу» на 950 тисяч гривень.

– Чимало тернополян зауважили, що набережна ставу знову частково перекрита. Які роботи там проводяться?

– Там триває реконструкція набережної: від причалу до Надставної церкви. Якщо погодні умови сприятимуть, то роботи будуть завершені до 1 серпня. Зокрема, хочемо там провести заміну огорожі, бетонування, існуючого асфальтного покриття – на бруківку в такому ж стилі, як і попередні реконструйовані ділянки, додатково озеленити цю територію.

– Хто часто ходить містом, зауважує, що працівники дорожніх служб зайнялися облаштуванням тротуарів. Це теж частина проекту «європеїзації» Тернополя?

–  Програма ремонту тротуарів у Тернополі розрахована міською радою на чотири роки. У даний час триває капітальний ремонт пішохідних ділянок на вулицях Карпенка, Шевченка, Руській та на підході ремонти тротуарів на вулицях Збаразькій, Злуки, Патріарха Мстислава та Л. Українки.

Зокрема, на вулиці Злуки покриття тротуарів замінюють фігурними елементами мощення, для якого використовують матеріали місцевого виробника. Ремонт тротуарів на вул. Карпенка згодом переросте у капітальний ремонт дороги, відтак уся вулиця буде повністю оновленою.

– Подейкують, що дуже поталанить дітлахам із масиву «Дружба», де облаштують великий сучасний дитячий майданчик для дітей різного віку…

– Такий майданчик запланований в рамках реконструкції скверу на вул. Миру. Цього року там також будуть проведені роботи з облаштування пішохідних ділянок та нового освітлення. До слова, міська рада буде звертатися до власників магазинів, які знаходяться біля скверу, щоби підприємці виклали бруківкою також територію біля своїх закладів.

До слова, міська рада буде звертатися до власників магазинів, які знаходяться біля скверу, щоби підприємці виклали бруківкою також територію біля своїх закладів.

– Напевне, за принципом «своя сорочка ближче до тіла» тернополян найбільше хвилює ремонт житлових будинків та дворів…

– Багато хто знає, що о 7-ій ранку щодня ми з працівниками структур ЖКГ оглядаємо тернопільські двори. Картина вельми сумна, бо понад 20 років двори в Тернополі практично не ремонтувалися. Саме тому в цьому році міська рада значну увагу сконцентрувала на ремонтах прибудинкових територій. На це виділили майже 7,5 млн. грн., на які заплановано відремонтувати 25 дворів. Усі роботи перебувають на моєму особистому контролі, тож, здійснюючи ранковий об’їзд міста, також оглядаю стан проведення ремонтних робіт.

На даний час капітально відремонтовано двори на проспекті Злуки, 41 – 43, вулицях Броварна, 23, Горбачевського, 2а, Р. Купчинського, 7. Тривають ремонтні роботи на вулиці Дружби, 1 та 3, проспекті Злуки, 57, вул. Тарнавського, 12 і Протасевича, 18. Також капітальний ремонт заплановано на вулиці Карпенка та прибудинкових територіях будинків №15, 17, 21 та вул. Курбаса, 6.

Загалом на капітальний ремонт житлового фонду цьогоріч передбачено 13 млн. 777 тис. грн. За ці кошти, окрім дворів, капітально відремонтують покрівлі, міжпанельні шви, ліфти. Об’єкти, які необхідно першочергово відремонтувати, визначала спеціальна комісія з фахівців житлово-комунальної сфери.

Водночас уже цього року капітально відремонтують покрівлі 20 житлових будинків. Уже проведено ремонтні роботи за адресами: вул. 15 Квітня, 17 і 23, Київська, 1 та 6, Лук’яновича, 2, Купчинського, 9, Кривоноса, 3. Розпочато роботи на вул. Новий Світ, 36, К. Савури, 10, Хмельницького, 29. Міжпанельні шви відремонтують на 17 об’єктах житлового фонду. На даний час роботи завершено на вул. Слівенській, 5 та 7, Героїв Крут, 1, Злуки, 31, Тарнавського 3, Лепкого, 8, Морозенка, 1. Розпочато роботи на вул. Корольова, 2, Бойчуків, 15 та Протасевича, 4а.

Капітального ремонту дочекаються ліфти у будинках на  вул. 15 Квітня, 8 (3 під’їзд), вул. 15 Квітня, 7 (5 під’їзд), вул. Петлюри,1 (1 під’їзд), вул. Петлюри, 10 (3 під’їзд), вул. Л. Українки, 37 (1 та 2 під’їзди).

– Чи впевнені Ви, що така величезна кількість ремонтних робіт буде проведена якісно і найближчим часом їх не доведеться переробляти?

– Ще минулого року мною була започаткована співпраця управлінь міської ради, депутатів, громадських організацій та громадських активістів щодо контролю за якістю виконання ремонтних робіт. Цьогоріч дана практика продовжується. Тому всі зауваження та пропозиції оперативно обговорюються профільними управліннями та перебувають на моєму особистому контролі.

Роман Бібік

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися