Що робити тернополянам з використаними батарейками?

2150421221_6«Куди ви викидаєте використані батарейки?» – «У сміттєвий бак», – відповість більшість тернополян. Мало хто усвідомлює, що маленька батарейка завдає великого лиха навколишньому середовищу і здоров’ю людей. Як проблема утилізації батарейок вирішується в Тернополі, дізнавалися журналісти «Номер один».

Одна батарейка отруює 400 літрів води

Батарейки не можна викидати разом із побутовим сміттям. Адже це справжні маленькі вбивці, які містять свинець, ртуть, кадмій, агресивні кислоти, що забруднюють довкілля. Потрапляючи на сміттєзвалища, батарейки, розкладаючись, отруюють повітря, ґрунт і воду.

Голова  Громадської ради з питань екології Тернопільської міської ради Олександр Філь інформує про небезпеку таких відходів: «Одна пальчикова батарейка може забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту глибиною 5 м. Використані батарейки у нас майже всі викидають у сміттєві баки, потім вони потрапляють на сміттєзвалище, отруюючи місцевість. Проблема підсилюється ще й тим, що воно знаходиться неподалік від населених пунктів. Важкі метали з батарейок буквально отруюють населення».

Шкідливі елементи можуть потрапити в організм людини через повітря, фрукти й овочі, вирощені у забрудненому ґрунті. Така земля стає непридатною для вирощування культур на найближчі 50 років. Експерти порахували, що дві викинуті до сміттєпроводу батарейки забруднюють дві ванни, вісім відер та два чайники води. Людському організму теж завдається неабияка шкода: отруєння, нервові розлади, проблеми зі шлунком, нирками, захворювання печінки і навіть ракові хвороби.

Відсортовувати батарейки мають перевізники?

На кожній батарейці можна помітити позначку «Не викидати до сміттєвих баків». Законодавством не дозволяється утилізувати батарейки разом з іншими відходами. Головний спеціаліст управління  ЖКГ, благоустрою та екології Тернопільської міської ради Світлана Молодецька пояснює, що у методичних рекомендаціях перевізникам, які займаються вивезенням сміття з міста, вимагається, щоб батарейки відсортовували від інших відходів.

«Перевізникам доведено до відома те, що вони повинні надати рекомендації, як організувати роботу щодо збору й утилізації відходів електричного й електронного обладнання. Вони зобов’язані відреагувати на це звернення, адже вивозити батарейки з іншими відходами на сміттєзвалище – це порушення закону», – пояснює спеціаліст ЖКГ.

Поки ж збір небезпечних відходів відбувається лише за рахунок ініціативи підприємців і громадських активістів.

«Ми інформуємо населення про пункти прийому батарейок у нашому місті. Однак розуміємо, що це дуже важливе питання і його потрібно вирішувати на рівні міста. Для цього виноситимемо проблему на засідання управління, співпрацюватимемо з громадською радою з питань екології, підприємцями, які займаються збором батарейок», – каже пані Світлана.

Та на швидкий результат, за прогнозами експерта, надіятись не слід. Адже спочатку потрібно дочекатися пропозицій від перевізників, потім детально продумати, як здійснювати збір, обговорити це з відповідними органами та забезпечити фінансування проекту. Окреме питання – куди подіти зібрані батарейки. «Найімовірніший варіант, –  каже Світлана Молодецька, – відправляти їх до Львова. Там переробкою таких відходів займається підприємство «Аргентум».

У Львові батарейки збирають на склад

Тим часом у Львові вже активно займаються збором використаних батарейок як підприємці, так і міська влада. У багатьох магазинах техніки, мобільного зв’язку, супермаркетах вже кілька років стоять спеціальні скриньки для таких відходів. Мало того, що за утилізацію споживач не платить, так ще й може отримати вигоду, наприклад, знижку на товари. Півроку тому міська рада ввела в дію пілотний в Україні проект організованого збору батарейок.

Головний спеціаліст управління екології та благоустрою Львівської міськради Оксана Війтик поділилася з «Номер один» досвідом Львова у цьому питанні. Місто розробило проект, з яким виграло конкурс у Міжнародній програмі трансдержавного співробітництва Польща – Білорусь – Україна. Програма профінансувала купівлю контейнерів та двох мікроавтобусів для їх обслуговування. Такі контейнери встановили у державних установах, навчальних, розважальних закладах міста. Подальший збір небезпечних відходів фінансує міська рада з коштів міського фонду охорони навколишнього середовища.

«Є проблеми з утилізацією зібраних батарейок. Щоб відкрити переробне підприємство, інвестори мають мати стабільні поставки сировини у великих кількостях. Тож поки що ми складаємо батарейки на складі, щоб підрахувати, скільки матеріалу для переробки вдасться зібрати за рік і чи достатньо цього для роботи переробного підприємства. Потім, напевно, відправимо у Європу. Але надіємось, що найближчим часом і в Україні відкриються підприємства, які  будуть утилізувати чи переробляти таку сировину. Тим більше, що правильне поводження з використаними батарейками, акумуляторами – одна з умов вступу до Євросоюзу», – зазначила Оксана Війтик.

Спеціаліст каже, що львів’яни охоче долучаються до проекту, міськраду підтримують громадські організації, підприємці встановлюють контейнери і за власні кошти. Львівські школи організовують акції серед учнів по збору використаних батарейок, активно проводиться інформування населення.

Куди здавати батарейки в Тернополі?

У Тернопільському управлінні ЖКГ журналістам «Номер один» сказали, що зв’яжуться з львівськими колегами, щоб перейняти досвід. Олександр Філь з початком навчального року обіцяє почати співпрацю з тернопільськими студентами для вирішення проблеми.

Проблема утилізації небезпечних відходів актуальна для всієї України. Держава контролює збирання та утилізацію промислових та автомобільних батарей, а до батарейок, якими користується населення в побуті, руки не доходять.

Що ж робити тернополянам, поки немає налагодженого збору «маленьких убивць»? Світлана Молодецька радить здавати батарейки у пункти прийому за адресами: вул. Крушельницької, 1, магазин “Патріот”; вул. Лесі Українки, 2-Б, автомагазин “AVL”; вул. Лесі Українки, 4 (2 пов.), відділ ремонту одягу; магазин “Мандрівець”, вул Миру, 2; дитячий еко-магазин “Кумка”, вул. Мазепи, 26 (3 поверх).

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися