У Тернополі розпочався сезон кавунів та динь

odgj01i7v9792t На центральному ринку їх уже є достатньо. Апетитні на вигляд величезні ягоди ваблять їх спробувати, але ощадливих зупиняє ціна – 3 -4 гривні за кілограм (у середньому один кавун коштуватиме двадцять гривень), інших – обережність, бо соковита рання скибка може нести у собі загрозу отруєння. Попри те, що більшість спеціалістів кажуть, що кавуни зараз краще не споживати, адже їхній істинний сезон розпочнеться з середини серпня, тернополяни купляють ці великі ягоди.

– З самого ранку стою на ногах. Привезли цілу машину кавунів, зараз залишилось зовсім мало, і це незважаючи на те, що зараз тільки обід, – розповідає продавець кавунів пані Ірина, – возимо ми кавуни із Херсонської області. Вони дуже солодкі і смачні, тому не думаю, що вони шкідливі. Проте малим дітям я б все таки не радила їх давати, а от дорослим можна.

Пенсіонерка Валентина Іванівна на ринок приїхала саме за кавуном. Каже, що рідко в цей час купляє “великі ягоди”, але зараз не втрималась від спокуси.

– Гостювала у подруги, вона пригостила кавуном, от і мені захотілось і собі купити. Щоправда, лякає ціна, 3, 75 грн. за кілограм як для мене, пенсіонерки, це забагато, але що поробиш – за примхи доводиться платити, – ділиться пані Валентина.

Натомість у санепідемстанції ж кажуть, що ранній кавуни є двічі небезпечним ще і через місця продажу. Небезпека, яка є у «вуличних» кавуни – це їх здатність вбирати речовини з повітря. Тому не можна купувати кавуни край дороги, на жвавих трасах. Голий м’якуш вбирає токсини у декілька разів швидше, тому купувати розрізані кавуни і дині також дуже небезпечно. Принесений додому кавун обов’язково треба промити під проточною водою. Після цього необхідно покласти кавун на стіл і дати йому висохнути. Тому спеціалісти радять купляти все таки цілі кавуни.

Джерело: Тернопільська липа

Вам також може сподобатися