На тернопільському ринку стартував грибний сезон

iStock_000014581560SmallПідберезовики, підосичники, білі та польські гриби, рижики, сироїжки , решетняки, опеньки – гриби, якими влітку-восени можемо якраз поласувати. Найбільш небезпечним наразі для нас похід за білими грибами та опеньками.

Їх, за словами фахівців, найчастіше плутають через візуальну схожість із отруйними –
блідою поганкою та несправжнім опеньком.Тож вирушати на тихе полювання за цими
грибами фахівці радять тільки тим, хто уже маж чималий досвід. Але й наразитись на
небезпеку можна придбавши гриби обабіч дороги.

Так, у Тернополі торговців грибами найчастіше можна побачити біля «Збруча», неподалік Центрального ринку. Торгують наразі там літніми опеньками, печерицями. Як запевняють продавці, гриби вони збирають з малечку, тож знають толк. Найчастіше їх привозять з Козівського району, з-під Почаєва. За кілограм опеньок просять 25 грн, печериці — 20-22, прив’ялі гриби продають дешевше на 5-8 грн. Власне на Центральному ринку грибами торгують рідше.

– Гриби, які продають на ринку, ми як і багато інших товарів перевіряємо, – каже заступник начальника обласної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, лікар Наталя Остапів. – Щоправда, поки що такий товар був на ринку тільки двічі. Ми його перевіряли на наявність радіонуклідів. Претензій у нас не виникло.

Ті ж гриби, якими торгують біля «Збруча», медики із лабораторії, як і всі продукти із
стихійного ринку, не перевіряють.

– Купувати гриби навіть з рук варто тільки одного виду, – додає лікар. – Також варто
пам’ятати про те, що якщо ви не знаєте, що купуєте, не впевнені, то краще не беріть. Адже усі ці народні методи перевірки – чи посиніє цибуля під час варіння із отруйними грибами, метод перевірки срібною ложкою – казки. Дітям до 12 років я не раджу давати будь-яких грибів, навіть якщо ви впевнені у грибах і вмієте чудово їх приготувати. Бо цей продукт важкий для перетравлення.

Застерігає від збору грибів, особливо тих, які мають двійників, і досвідчений грибник та екологіст Теодозій Кухарський. Чоловік переконаний, що людям без досвіду краще купити у магазині – як от шампіньйони. Куплені, хоч не мають такого запаху та смаку, як лісові, лугові, але для міських споживачів – це найкращий варіант.

– Особливо небезпечним може бути похід для початківця за опеньками та білими грибами, – каже він. Ті ж, хто має досвід, їх відрізнять. Так, у справжнього опенька шапочка – світло або темно коричнева, знизу – кремова, а у несправжнього шапочка – цегляна, а знизу – більш темного забарвлення.

Відрізняються між собою і бліда поганка та білий гриб. Так, бліда поганка, за словами пана Кухарського, має більш темну шапочку, ніж білий гриб. Пластинки у неї білі, а у білого гриба – рожевого кольору.

– Але найголовніша ознака – це ніжка, – додає він. – У білого – нема знизу потовщення, а у поганки є – вона ніби виростає із розколеного яйця.

До речі, як наголошують лікарі та рятувальники, не варто збирати гриби у придорожніх смугах. Оскільки навіть їстівний гриб, назбиравши важких металів, може стати отруйним.

Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися