Попри віяльні відключення Тернопільщина функціонуватиме на повну потужність

svitloПопри численні застереження щодо можливих наслідків віяльних відключень від електроенергії область працюватиме безперебійно. «Тернопільобленерго» робить усе можливе і неможливе, аби ані підприємства області, ані населення не відчули жодних незручностей. Підприємство розробило спеціальні графіки, працює над технічними процесами і, ставлячи понад усе безпеку жителів нашого краю, просить населення бути готовими до можливих відключень.

Світло вимикатимуть поетапно
Нагадаємо, віяльні відключення стосуються не лише Тернопільської області, а всієї України загалом. Через складну ситуацію на Донбасі у державі припинився видобуток вугілля, а його запаси на складах різко скорочуються. Аби не була виведена з ладу система енергоживлення українців, Міністерство енергетики та вугільної промисловості прийняло рішення про обмеження постачання електроенергії споживачам.
Наприкінці серпня ВАТ «Тернопільобленерго» з рядом інших підприємств енергетики отримали лист за підписом Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, яким Міненерговугілля погоджує застосування з 29 серпня графіків аварійних відключень. Цим рішенням зазначається, що ДП НЕК «Укренерго», виходячи з балансу палива та електричної енергії в об’єднаній енергосистемі України, кожного місяця доводить енергопостачальним компаніям ліміт споживання як по добовій електроенергії, так і по потужностях (у години контролю, максимальні споживання увечері). Щоправда, наразі йдеться лише про відімкнення побутових користувачів. За попередніми даними, питання віяльних вимкнень енергоживлення не торкнуться об’єктів промисловості.
Аби забезпечити безперебійне функціонування міста та області, ВАТ «Тернопільобленерго» розробило графіки відімкнення електроенергії, які погоджено як з міською, так і з обласною владами. Більше того, на підприємстві наголошують, що відключення будуть віяльними, тому загрози, що вони відбуватимуться в усіх населених пунктах краю одночасно, немає. Передбачається, що почергове вимкнення електропостачання зменшить навантаження у пікові години та не завдасть незручностей споживачам.
Віяльні вимкнення електроенергії – це норма енергобезпеки країни. І якщо виникне потреба їх запроваджувати задля того, аби не вийшла з ладу енергосистема країни, то вибору в енергетиків не буде. Оскільки пошкодження в енергосистемі країни призведуть до великих збитків як для держави, так і для споживачів, зазначають на підприємстві.

Електротранспорт та вуличне освітлення не вимикатимуть
Генеральний директор ВАТ «Тернопільобленерго» Ігор Юхимець неодноразово наголошував, що застосування даних графіків аварійних вимкнень електроенергії стосуватиметься лише населення, а не юридичних осіб. Відтак, більшість виробничих об’єктів та державних установ області будуть працювати у звичному режимі.
На сьогодні підприємство має розпорядження підготуватися до відключень тільки житлового сектора. Наші спеціалісти працюють над технічною стороною цього питання, і вже досягнуто певних результатів, наголошують у «Тернопільобленерго». Питання безпеки людей завжди є першочерговим, адже ціннішого, ніж людське життя, немає нічого. І тому енергетики, враховуючи, що і вуличне освітлення, й електротранспорт (який не завжди може їздити вулицями міста, особливо в дощову погоду) будуть працювати, саме так передбачають графіки.
Перепади напруги не мають відношення до вимкнення чи увімкнення електроприладів і не виникають при увімкненні чи вимкненні електроенергії. Вони зумовлені зовсім іншими явищами. Але якщо у споживачів є певні побоювання з цього приводу, енергетики рекомендують встановлювати стабілізатори напруг, які продаються у спеціалізованих магазинах. Як правило, такі прилади встановлюють на котли опалювання, холодильники, комп’ютерну техніку тощо.
Енергетики звертаються до населення з проханням підготуватися до можливих відключень. Оскільки, згідно з інструкцією, графіки аварійних вимкнень потрібно застосувати впродовж 10-15 хвилин після розпорядження головного диспетчера електроенергетичної системи України, тож за такий короткий час просто неможливо буде попередити споживачів. Для того були заздалегідь поширені графіки аварійних вимкнень, тим самим попереджаючи споживачів, в які години можливе вимкнення електроенергії саме в їхньому населеному пункті.
Зрозуміло, що, з одного боку, відімкнення від електроенергії – досить непопулярний крок, але із врахуванням ситуації на Сході він вимушений. Мабуть, не кожен уряд перед виборами вдався би до таких дій, і з цього стає зрозуміло, наскільки важливим є це питання. Звичайно, вимкнення електроенергії – для нас явище частково нове, але ця незручність є тимчасовою і такий крок вартий того, аби наша держава і нація залишалися цілісними та єдиними.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися