На вулицях тернополянам пропонують змінити віросповідання

8_141525757936Тернопільська область характеризується великою кількість релігійних спільнот, як традиційних, так і нових, які з’явились у нас нещодавно і намагаються привабити до себе “віруючих” людей.

“У Бога немає релігії”, – сказав колись Махатма Ганді, проте бабусі, жінки чи чоловіки на вулиці, пропонуючи різну літературу та обіцяючи розповісти про “шлях до Раю”, наполегливо говорять, що релігія це все таки важливо.Мабуть, у кожного жителя Тернополя був випадок, коли до нього підходили представники певної релігійної громади і пропонували чи то літературу почитати чи то давали візитку з адресою їхнього храму, де можна відчути полегшення від гріхів.

Зупиняють на вулиці

Жителі Тернополя розповідають, що до них часто на вулиці та у парках підходять люди та пропонують змінити віросповідання:

– Якосьу йдучи парком Топільче мене зупинила пара: чоловік і жінка, років по 30. І привітно привіталися. Я теж привітався. Думаю може щось шукають,чи хочуть якоїсь допомоги, але ні тут жінка починає мені втирати про секту,про Бога,про зло на Землі! Я відмовився від діалогу. Та нічого думаю всяке буває. Йду далі і серез метрів 300 мене зупиняють дві бабці років по 60 і наша пєсня хороша починай спочатку розказують про секту свою, – розповідає Тернопільській липі тернополянин.

Така ситуація є непоодинокою. Студентці Надії розказати про Бібілію та її трактування пропонувавли через домофон:

– До мене подзвонили на домофон, одразу почула монотонний голос, мені запропонували залишити літературу, якщо я їх впущу у квартиру, але я відмовилась, мотивувавши це тим, що мені зручніше читати в Інтренеті, тоді вони мені продиктували сайт. Така нав’язлива поведінка мені дуже не сподобалась. Буває, що зупиняють на вулиці і пропонують щось розказати. Маніпулюють інколи дуже особистими питаннями та вірою в Бога.

З журналістами вуличні релігійні агітатори спілкуватися не захотіли, говорячи, що вони нічого поганого не роблять.

Ситуація в парку Національного Відродження

А от останнім часом резонансу набуває діяльність так званої проворірної греко-католицької церкви.

Якщо ви пам’ятаєте, то кілька років в Тернополі в парку Національного відродження діяла релігійна громада, яку не визнала жодна конфесія чи релігійна община. Будівля, яку вони називають храмом, була розташована неподалік Співочого поля, біля джерела. Тобто – на самовільно захопленій парковій території. Те місце обрали не випадково. Мовляв, там з’являлася Матір Божа. Тож на думку людей, та місцина — свята земля.

Тернополяни скаржилися, що те, що їх вербують у цю секту. Зі слів постраждалих, їх діти вважали, що служать Богові та людям. Проте зважаючи на фанатичну поведінку дітей, розрив стосунків із друзями та рідними, а також на дивні речі, що відбувалися в общині, тернополяни боялися за них.

Представники офіційних церков неодноразово застерігали людей від небезпеки, яку несла “паркова” громада.

Зараз їхня секта знову активізувалася і зі слів людей, які гуляють у парку, там знову збираються люди, дерево на місці знесеної каплички знову прикрасили релігійними атрибутами.

Також варто згадати, що у Тернопільській області діють такі конфесії УГКЦ , УАПЦ, УПЦ КП, УПЦ МП . На території Тернопільської області діють 6 єпархій різних конфесій.

Є представники й інших релігійних спрямувань, як-от: Адвентисти, близько 15 громад. П’ятидесятники теж поширена релігійна спільнота на даний момент працюють 165 священнослужителів, є 54 недільні школи, є 66 культових споруд. Керівник обласного об’єднання ХВЄ (п’ятидесятників) — єпископ В. Терещенко. Свідки Єговиу м. Тернопіль, які об’єднують близько 3 тис. членів.

Джерело: Тернопільська липа

Вам також може сподобатися