У тернопільському дитсадку молоко зберігають у морозильній камері

05Восьмеро дітей госпіталізували до інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні. І це лише протягом трьох днів – з 17 по 19 січня. Попередньо медики діагностували у потерпілих гостру кишкову інфекцію. Дітям від 3 до 5 років. Усі вони вихованці двох дитсадків міста. У лікувальний заклад малеча потрапила у стані середньої важкості, але зараз почуваються задовільно. Чим отруїлася малеча, наразі встановлюють фахівці.

За оперативними даними, станом на 20 січня всього зареєстровано 10 випадків захворювання серед дітей.

З’ясовувати обставини масового отруєння одразу взялася Держсанепідслужба Тернопільської області. Як стало відомо Номер один», за попередніми даними епідрозслідування встановлено, що у дитячому дошкільному закладі №38 використовували заборонену продукцію, небезпечну в епідзначенні. Зокрема, 14 січня діти на обід вживали печінковий паштет. Фахівці виявили розбіжності у представленій супровідній документації (декларації виробника ТОВ «М’ясопродукт», Тернопільський район с. Ступки) із записами в книзі складського обліку, що вже викликає сумніви стосовно якості сирої печінки. Також для приготування страв використовувались курячі яйця негарантованої якості. У продукції протермінована супровідна документація, відсутній чіткий облік щодо кількості отриманих яєць.

Крім того, фахівці виявили у дитсадку й інші порушення вимог санітарного законодавства. Зокрема, у закладі неправильно зберігали окремі продукти (молоко у морозильній камері),  працівники порушували умови відбору та зберігання добових проб, невірно проведено розрахунки витрат деззасобів, неякісно проводиться поточна дезінфекція.

Щодо іншого дитсадка наразі інформації немає. Працівники обласної санітарно-епідеміологічної служби для проведення лабораторних досліджень відібрали проби готових страв, які вживали вихованці дитсадків. Епідрозслідування триває. Вирішується питання про відкриття кримінального провадження за даним фактом.

У той же час своє розслідування проводять органи влади. Міський голова Тернополя Сергій Надал підписав розпорядження про проведення службової перевірки за фактами отруєння дітей у дитсадках №16 та №38.

Комісія у складі фахівців міського управління освіти і науки, охорони здоров’я та медичного забезпечення, управління торгівлі зобов’язана вивчити обставини, що призвели до отруєння дітей, в тому числі дослідити якість продуктів харчування та води, технологію приготування їжі, дотримання вимог санітарного законодавства, неналежне виконання посадових обов’язків. До 23 січня комісія надасть міському голові пропозиції щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

– Наразі комісія оперативно вивчає ситуацію, щоб з’ясувати причини отруєння дітей, – розповідає Сергій Надал. – Усіх винних у цій ситуації – чи то працівників навчальних закладів, чи то виробників продуктів харчування, у залежності від остаточних висновків буде притягнено до суворої відповідальності.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися