Мобілізовані зі Збаражчини поїхали служити без бронежилетів і касок

DSC_0312-650x418Цього тижня перші мобілізовані чоловіки Збаразького району, яких покликали у військо за четвертою хвилею мобілізації, відбули у навчально-тренувальні центри у Старичі(Львівщина) та “Десну” (Чернігівщина). Усіх військовозобов’язаних, а це три десятки чоловіків, екіпірували у районному штабі національного спротиву.
Кожен отримав по два комплекти військової форми – легку і зимову, дві пари взуття – зимові берці та теплі гумові чоботи, термобілизну, футболки, теплі армійські светри, спальники, зимові шапки-балаклави, шкарпетки, рукавиці, наколінники, термоси, засоби гігієни, ліхтарики, набір з нитками, ґудзиками та голками, аптечки, чай, каву, сигарети, казанки для приготування їжі, молитовники та вервички. За словами координатора штабу Володимира Голоднюка з поставленими завданнями вдалося впоратися, незважаючи на шалене навантаження, адже у середу потрібно було одягнути одразу 20 бійців, а в четвер ще 10. За це окремо дякує волонтерам, які підключилися до роботи, відгукнувшись на заклик у попередньому номері газети. Наразі бійцям не видавали лише бронежилетів і касок, бо їх немає у достатній кількості. Було вирішено довезти «броню» солдатам вже у військові частини, куди вони будуть розподілені після навчання у військових центрах. На той час буде відома точна кількість наших військових-земляків і буде закуплена необхідна кількість касок і «броників». Відтак Володимир Голоднюк просить збаражчан активно допомагати штабу грішми. Бронежилет коштує три з половиною тисячі гривень, а каска – дві тисячі. Принагідно Володимир Васильович подякував усім, хто допомагав і допомагає волонтерам штабу екіпіровувати бійців у будь-який спосіб, забезпечувати їх усім необхідним на передовій. До речі, цього тижня завдяки заробітчанам з Італії та Андрію Андрушкевичу, вдалося купити і привезти в Збараж генератор для потреб наших військових, які беруть участь в АТО, нарешті вдалося купити приціл нічного бачення(він теж уже в штабі і чекає на відправку в підрозділ Сергія Маслюка), а Іван Яворський та Надія Кучер з Канади переслали 802 долари США.
За словами військового комісара Збаразького ОРВК Сергія Манзюка, загальновійськова та професійна підготовка мобілізованих чоловіків триватиме 26 днів, а після цього на них чекатиме бойове злагоджування у військових частинах за розподілом. У навчально-тренувальні центри наразі поїхали 24 військовозобов’язаних. Загалом за час четвертої хвилі часткової мобілізації, яка проходитиме у три етапи упродовж кількох місяців, на службу у ЗСУ зі Збаразького району призвуть майже 150 чоловіків. Оповіщенню для проходження медкомісії підлягають майже п’ять тисяч солдатів та сержантів і майже триста офіцерів. Повістки приходитимуть тим, хто має військову підготовку, служив в армії або отримав військову спеціальність. Особливою активністю чоловіків у військкоматі наразі похвалитися не можуть, але, каже Сергій Манзюк, патріотизму все ж не бракує і в районі є  добровольці, які готові йти служити хоч сьогодні. Звісно, зафіксовані також факти ухиляння від мобілізації.
Проблемою військовий комісар називає недостатню роботу щодо мобілізаційних заходів голів місцевих рад та керівників підприємств, які, за його словами, працюють не на повну силу, а відтак закликає до більш конструктивної співпраці у вербуванні чоловіків до лав Збройних сил України. А військовозобов’язаних просить не ховатися, бо «москаль» йде на Україну і потрібно захищати державу.

Сергій Мандзюк наголшує, що вручення повістки в рамках мобілізаційної кампанії,  це ще не відправка  в армію, а запрошення до  військового комісаріату для проходження визначеної процедури медичного огляду та співбесіди  на предмет наявності підстав для отримання відстрочки для мобілізації, і  вже за результатами цієї процедури комісійно буде прийматись рішення стосовно кожного призовника, який підпадає під мобілізацію.
Оскільки законодавство нашої держави дозволяє залучати до потреб оборони автотранспорт та іншу необхідну техніку, то її під час четвертої хвилі частової мобілізації теж будуть вилучати у підприємств всіх форм власності. Із цим завданням зараз важко, розповів офіцер і навіть зафіксований факт неявки у військкомат керівника одного із с/г підприємств району для отримання наряду на автомобіль «КАМАЗ».

Джерело: Народне слово

Вам також може сподобатися