М’ячик, щo «тaнцює» y тернопільському фoнтaнi (відео)

maxresdefaultСхожий досвід можна провести вдома, не ризикуючи залити кімнату водою.
Візьміть таз із водою, підставте його під кран, а у струмінь помістіть невелику дерев’яний кульку. Кулька буде стійко плавати майже в центрі струменя і виштовхнути її звідти буде зовсім непросто.
Чому під час стрибків м’ячик не вистрибує з фонтану? Що утримує його? Чи є щось спільне у поведінці цього м’ячика та пляжного м’яча?
Взагалі, чесно кажучи, іноді м’ячик таки вистрибує з фонтану, але, падаючи вниз, знову «входить» у струмінь і повертається на попереднє місце. Подібним чином він поводить себе й у вакуумі.

То що ж затягує м’ячик назад у струмінь води?
Відповідь:
Струмінь води підтримує м’ячик і надає йому стійкості. М’яч в основному знаходиться у стороні від центру струменя, і цей струмінь змушує його обертатися в певному напрямку.
Вода зі струменя частково «прилипає» до м’яча, а потім, виконавши разом з ним, скажімо, півоберта, відкидається. Відриваючись, вода підштовхує м’яч до центру струменя (на м’яч діє реактивна сила) і тим самим утримує його у струмені.
Навіть якщо м’яч на мить зовсім вийде зі струменя, за наступні півоберта від нього відірветься деяка кількість води, і в результаті м’яч назад повернеться у струмінь.
Потік води, обтікаючи кульку, звужується. Його швидкість збоку від кульки збільшується, а тиск зменшується і стає нижче атмосферного.
Якщо м’ячик відхиляється у сторону, то з одного його боку потік стає ширшим, а з іншого – вужчим. Це змінює розподіл тиску, і м’ячик повертається у струмінь.

Джерело: Від Тарнополя до Тернополя

Вам також може сподобатися