Тернопільська письменниця збирає цілющі трави
Тернопільська письменниця Ганна Осадко навесні і влітку збирає трави, сушить їх, а взимку готує ароматний чай. Жінка навіть має кілька перевірених рецептів чаю, які допомагають збадьоритися, вилікувати застуду, борються з безсонням і можуть зняти нервове перенапруження.
– Чи не щотижня ми з сім’єю приїжджаємо на Бережанщину, ходимо до лісу, на галявини і збираємо цілющі рослини, – каже Ганна Осадко Новій Тернопільській газеті. – Вже запаслися суничником та суницею. Збираємо лісову м’яту. Її, до речі, треба встигнути зірвати ще до цвітіння, інакше листя вже не матиме такої цілющої сили, бо витрачає її на розвиток квітів. Уже встигли зібрати липовий цвіт. Його доволі небезпечно купувати на ринку, бо ж не знаєте напевне, чи його біля доріг не зривали. А це шкідливо – від вихлопних газів осідають усілякі шкідливі елементи. Липовий цвіт має заспокійливу дію, допомагає при безсонні. Шавлію збираю окремо – листя і квіти. Вони мають різні властивості: квіти дають заспокійливий ефект, листя допомагає від застуди. Не забуваю запастися полином, його даю лише дрібку, але він дуже помічний для шлунка і дає снодійний ефект.
Зілля Ганна Осадко зав’язує у пучечки і сушить на горищі.
– Трави треба сушити у тому місці, де є добра циркуляція повітря, – радить пані Ганна. – Тільки іван-чай сушу у доволі цікавий спосіб. Він має назву ферментація. Спершу листя добре виминаю і складаю у поліетиленовий пакет, зав’язую і ставлю на п’ять годин під прес. Потім витягую, розкладаю і кладу назад до пакета, замотую і ставлю на два дні в тепле приміщення. Однак упродовж цього часу його перемішую, щоб не було вогким і не запрівало. Після чого розкладаю на півгодини на газету, а потім — на півгодини сушити у нагріту духовку, але привідкриту. Пильно стежу, щоб трава не згоріла. Після таких процедур іван-чай дає аромат фруктів. Це прекрасний лік чи не від усіх хвороб, особливо помічний від раку.
Висушені трави Ганна Осадко зберігає у герметично закритих слоїках або паперових пакетах.
Рецепти трав’яних чаїв від Ганни Осадко
• Меліса, звіробій, квіти або плоди глоду, квіти липи, листя м’яти – в рівних частинах. Чай має м’яку заспокійливу дію.
• Листя меліси або котовника, квіти ромашки, трава деревію, трава чебрецю – в рівних частинах. Загальнозміцнюючий чай.
• Плоди чорної бузини – дві частини, квіти липи і трава чебрецю – по одній частині. Чай не тільки смачний, а й допомагає при болях у спині та невралгії.
• Ромашка аптечна, трава чебрецю, листя м’яти перцевої – в рівних частинах. Ароматний чай, поліпшує травлення, знімає здуття живота, заспокійливий.
• Листя ожини, малини, кропиви, суниці і яблучна шкірка – в рівних частинах. Вітамінний чай, поліпшує травлення.
• Трава звіробою, листя м’яти, листя шавлії – по дві частини, ромашка, листя бадану, трава чебрецю – по одній частині. Чай знижує кислотність шлункового соку. Рекомендується при гастриті з підвищеною кислотністю і виразці шлунка (2-3 склянки на день).
• Плоди шипшини, чорної смородини, горобини і листя кропиви – у рівних частинах. Вітамінний чай, використовується також при подагрі, ревматизмі та артриті.
• Листя малини, ожини, чорної смородини, квіти білої акації – в рівних частинах. Чай не тільки смачний, а й регулює обмін речовин, очищує кров.
• Листя кропиви, плоди шипшини і чорної смородини, сушений корінь моркви – у рівних кількостях. Чай має вітамінну дію.
Джерело: Нова Тернопільська газета