Що їсти тернополянам в період загострення вірусних інфекцій?
Про те, які страви краще їсти в період загострення вірусних інфекцій, розповідає лікар тернопільського центру “Здоров’я” Зоряна Володимир
Харчування зараз має бути повноцінним і вітамінізованим. Також бажано обмежити гострі і копчені продукти, радить лікар.
– Замість канапки вранці бажано поснідати кашею із сухофруктами чи йогуртом і випити свіжовичавлений сік, – радить Зоряна Володимир. – Зранку дітям раджу такий сік наполовину розбавляти водою. Якщо даєте сік ввечері, то можна пити концентрованим. Але йдеться про сік, який вичавлюєте самі, а не з магазину. Вітаміни, які дитина отримує зі свіжим соком, будуть сприяти захисту організму і підсилювати імунітет.
Щодо корисних каш, то найкраще їсти вівсяну і гречану.
– Гречана збагачує організм залізом, а вівсяна додає сил, – пояснює фахівець. – Загалом каші варто постійно міняти, тоді організм буде поповнюватися усіма мікроелементами, на які вони багаті. Організм буде сильнішим, збільшиться опірність до хвороб.
М’ясо і рибу варто споживати вареними чи печеними. Незамінні у холодну пору року квашені овочі.
– Кислота забезпечує такі умови, при яких не будуть розмножуватися віруси і бактерії, а ще в квашених овочах і фруктах, бо і яблука є квашені, найкраще зберігається вітамін С, – зазначає фітотерапевт. – Він впливає на опірність організму. Якщо термічно обробляти овочі і фрукти, то його втрати – приблизно 40%. А у квашених овочах він зберігається дуже добре. Зараз варто їсти квашену капусту, яблука, помідори, огірки, салат, буряки. У них вітаміни зберігаються дуже добре, тож організм отримує достатню кількість вітаміну С і матиме підвищену опірність до вірусів.
Окрім звичних продуктів, можна квасити навіть часник.
– Огірки квасять, додаючи певну кількість солі у воду, — каже фітотерапевт. — А для заквашування часнику треба взяти сік буряка чи яблучний. Кріп додавати не потрібно, тільки лавровий листок.
Джерело: 20 хвилин