Спортивні школи Тернопільщини хочуть об’єднати

biatlon1З такою ініціативою перед депутатами обласної ради виступило профільне управління облдержадміністрації. У результаті реорганізації з восьми ДЮСШ хочуть зробити дві. Це, за словами начальника управління фізичної культури та спорту ТОДА Віктора Мацикура, дасть можливість зекономити півмільйона гривень.

Не вистачає 2,5 мільйона

Патова ситуація склалась із фінансуванням дитячо-юнацьких спортивних шкіл області. Аби закрити бюджетний рік, не вистачає близько 2,5 млн. грн. Проблеми з фінансуванням були і в попередні роки, однак 2016 рік став для спортивних закладів найбільш критичним.

Щоб зрозуміти, що насправді відбувається у середовищі спортивних шкіл, треба вдатись у передісторію. Так ось: засновниками більшості ДЮСШ є фізкультурно-спортивні товариства. У свій час ФСТ були створені при структурних підрозділах державної влади, міліції тощо. Їх утримання також лягало на плечі цих структур. Згодом схема фінансування змінилася. Управління перестали утримувати товариства, однак свою підтримку їм надав уряд. Щороку зі спеціального фонду Кабмін виділяв кошти на підтримку ФСТ. Фактично ці гроші товариства витрачали на виплату заробітної плати тренерам, які працюють у школах, адміністративному та техперсоналу. Звичайно, фінансів завжди бракувало, але школи якось перебивалися з хліба на воду. Минулого року уряд вирішив припинити фінансову підтримку ФСТ і провести реорганізацію спортивних закладів. У межах області її суть полягає в тому, щоб із восьми обласних ДЮСШ, що належать громадським спортивним організаціям, зробити дві. При цьому тренерсько-викладацькому складу запропонували перейти в нові школи, скоротити видатки на апарати і просити дофінансувати школи в потрібному для цього обсязі.

– Обсяг видатків загального фонду обласного бюджету на поточний рік на утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл заплановано у сумі 4,908 млн. грн. Цей фінансовий ресурс дозволяє тільки частково забезпечити видатки на оплату праці, енергоносіїв, проведення спортивних заходів, – наголосив Віктор Мацикур.

Новостворені заклади матимуть статус комунальних, а отже, заробітна плата тренерів буде захищеною.

– Якщо говорити мовою цифр, то на апаратах (директори, заступники, методисти, бухгалтери, касири) економимо близько 500 тис. грн., тому до кінця року будемо просити ще тільки 1,6 млн. гривень, – пояснює директор департаменту. – Одна школа матиме спеціалізацію літні види спорту, інша – зимові. Перевага в тому, що зарплата людей, які перейдуть у комунальні заклади, буде захищена. Зараз наш департамент просто фінансово підтримує організації. Ми виділяємо кошти, але проконтролювати, на що їх витрачають, не можемо. Після об’єднання пропонуємо взяти на себе видатки на зарплату, а за ФСТ залишити функцію проведення змагань. Дуже тонке питання – тренерсько-викладацький склад. Я як тренер це чудово розумію і знаю, що за кожним з них стоять діти, майбутні чемпіони. Однозначно, всі тренери будуть переведені у комунальні установи. При цьому дуже ретельно переглядатимемо  кожну кандидатуру,  адже частина з них уже пенсіонери. Хтось має зарплату, непропорційну до обсягів роботи. Усі ці моменти треба врахувати.

Директори – проти

Реакція керівників шкіл є прогнозованою. З одного боку, вони розуміють, що час вимагає змін, а з іншого – не хочуть втрачати автономію. Керівники закладів пропонують об’єднати між собою школи товариств. Наприклад, ФСТ «Україна» об’єднує свої заклади, а ФСТ «Колос» – свої. Ідеальним варіантом для них було б, якби область продовжила фінансування і все залишилось, як є. Ба більше, директори шкіл навіть готові шукати спонсорів, але ця ініціатива, вочевидь, надійшла надто пізно.

– Якби директори шкіл належно займалися адміністративною роботою, працювали з меценатами, брали участь у програмах, то питання фінансування закладів зараз би не виникало, – каже депутат облради Віталій Фидрин.

Варто відзначити, що в Україні вже є практика об’єднання спортивних закладів. З ініціативи засновників  та за погодженням профільного міністерства шляхом об’єднання в Україні було оптимізовано 30 ДЮСШ. Ці процеси відбуваються глобально в усіх областях України.

– Звісно, отримав багато спротиву з боку керівників шкіл та ФСТ, – згодом написав на своїй сторінці у соцмережі Віктор Мацикур. – Їх би влаштувало, щоб додати близько 3 млн. грн. і ще на рік законсервувати цей “Радянський Союз”. Отримуючи кошти, вони продовжать імітувати бурхливу діяльність апаратів, а також експлуатувати спортивні споруди, практично не маючи первинних документів на них або маючи у власності завдяки порушенням законів. Спротив іде від тих, хто все прекрасно розуміє, але не визнає зміни в законодавстві та системі функціонування влади, процесів бюджетної і  територіальної децентралізації та економічних негараздів, які змушують приймати непопулярні й антикризові кроки.

Віктор Мацикур наголошує, що зміни жодним чином не торкнуться дітей. Вони як займалися зі своїми тренерами, так і будуть займатися. Навпаки – це дозволить покращити матеріально-технічну базу, а разом з тим – і якість підготовки.

Зоряна Гарасимів (“Номер один”)

Коментар

Олег Іскра, голова ФСТ «Україна»:

– Більше схиляюся до того, щоб отримати кошти та нормально працювати. Майном розпоряджаюся не тільки я, а й центральна рада. А її позиція досить чітка: здавати майно в оренду або укладати договір, який би забороняв перепрофілювання усіх спортивних об’єктів. На жаль, є багато проблем щодо оформлення права власності. Ми є колективною власністю, і мої попередники нічого не зробили, щоб це змінити. Наприклад, у ДЮСШ «Буревісник» відсутнє право власності на об’єкти, в ДЮСШ «Авангард» зроблено документи на землю, в кременецькій школі – частково. Ці питання потребують і фінансування, і доопрацювання. Існує позитивний приклад діяльності організації у Рівненській області. Товариство здає свої об’єкти в оренду. При цьому є потужна підтримка обласної ради та адміністрації. Однак передачі у комунальну власність шкіл не відбулося.

Богдан Балабан, директор ДЮСШ «Буревісник»:

– Звичайно, час вимагає змін, але треба дивитися, що буде на виході. Не розумію, звідки виникла потреба у 2,5 млн. грн. Наприклад, нам бракує до кінця року лише 100 тис. грн. Звичайно, грошей усім не вистачає, але вважаю, що дане питання не на часі. Протягом 2015 року в Україні свою діяльність припинили 83 дитячі спортивні школи, 960 тренерів залишилися без роботи, а кількість дітей, які займаються, зменшилась на 30 тис. Припускаю, що в нас буде аналогічна ситуація. Багато тренерів не підуть працювати в комунальні установи. А в нас, на жаль, проблема з кадрами. Залишилися тренери, які працюють дуже давно. Це тому, що зарплата у них 3 тис. грн., така ж, як у сторожа. Тому ці моменти треба дуже тонко продумати.

Джерело: Номер один

Вам також може сподобатися