На Тернопільщині фермер вирощує лікарські рослини

DSC_0189-650x418Від повороту на Зарубинці і до самого в’їзду у село з лівого боку узбіччя розкинулося зелене поле рослин з ніжно-блакитно-бузковими суцвіттями квітів. На фоні насичено-синього літнього неба та жовтогарячих колосків розмаїтого збіжжя смарагдово-бузкове море невідомих квітів заінтригувало та акцентувало на собі увагу одразу, щойно потрапивши в поле зору.

Ще не знаючи, що це за рослина, зрозуміла, що вона має бути надзвичайною за своїми властивостями, якщо нею засіяні десятки гектарів родючої землі. А ще з першого погляду збагнула, що рослина медоносна, оскільки на узбіччі між полями стояв величезний причеп-рефрижератор, в якому були розміщені кілька десятків вуликів.

Диво-рослина називається фацелія, про це нам розповів фермер Ярослав Твардовський із Зарубинець, який засіяв цією лікарською рослиною 60 гектарів. Фацелія – ідеальне зелене добриво, прекрасна кормова і медоносна культура. Своїми блакитними квітками вона приваблює бджіл, забезпечуючи 250-300кг меду з гектара, а в особливо сприятливих умовах – до 1 тонни. Для порівняння: гречка дає з гектара 50-70 кг, гірчиця біла – 100 кг меду, пише Народне слово.

Ярослав Твардовський вважає, що вирощувати лікарські рослини вигідно, оскільки затрат менше, ніж при вирощуванні збіжжя. Фермер зізнається, що якби йому не потрібно було виплачувати пайовикам орендну плату, він засіяв би лікарськими рослинами усі наявні у нього площі. Не переймається чоловік і збутом рослин, зібрані та висушені трави у нього забирає фірма аж із Житомирщини, яка реалізує українську сировину зокрема у Європі.

Джерело: Народне слово

Вам також може сподобатися