З початку 2019 року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 18 тисяч вибухонебезпечних предметів

pirotexПіротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Так, з початку 2019 року станом на 21 травня піротехніки ДСНС вже знищили 18 тис. 999 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 181 авіаційну бомбу.

Небезпечні знахідки найчастіше виявляють під час господарських робіт та на відкритих територіях.

Зокрема, 17 травня піротехніки Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС у Хмельницькій області знищили артилерійський снаряд калібру 152 мм та артснаряд калібру 85 мм часів Другої cвітової війни. Небезпечні знахідки було виявлено напередодні в м. Шепетівка Хмельницької області. Цього ж дня було знищено мінометну міну часів Другої Світової війни, яку було виявлено в с. Жемелинці Білогірського району.

20 травня на Житомирщині, піротехніки Управління ДСНС області знищили два вибухонебезпечні предмети часів минулих війн. Обидва боєприпаси виявлені у Радомишльському районі. Так, поблизу ставка в селі Краснобірка місцевий мешканець знайшов артилерійський снаряд часів минулих війн калібром 76 мм. За словами чоловіка, він випадково натрапив на небезпечну знахідку, яка ймовірно була викопана і покинута шукачами чорного металу. Водночас, у с. Раковичі селяни виорали 82-міліметрову мінометну міну під час проведення сільськогосподарських робіт. Піротехніки області вилучили та знешкодили небезпечні знахідки в спеціально відведеному місці.

У свою чергу на Сумщині, групою піротехнічних робіт було знищено одну мінометну міну калібру 82 мм, вісім мінометних мін калібру 50 мм, одну протитанкову міну та один артилерійський снаряд калібру 45 мм. Дані боєприпаси виявлені в Сумському та Тростянецькому районах.

Крім того тривають роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Так, 20 травня піротехнічними розрахунками ДСНС України у Луганській області було обстежено 16,3 га території, де вибухонебезпечних предметів виявлено не було.

На Донеччині цього ж дня було перевірено 4,63 га місцевості, де виявлено та вилучено 4 одиниці ВНП.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;

намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;

розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам’ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

Вам також може сподобатися