Тернополяни зможуть безкоштовно отримати інсулін

insulinЗ діабетом без ліків. У Тернополі пацієнти з цукровим діабетом знову зіткнулися з дефіцитом коштів на придбання препаратів. Наразі гроші виділили з міського бюджету, проте чи вистачить їх до кінця року, з’ясовував кореспондент Т1 Новини.

Хворі на цукровий діабет тернополяни знову зможуть безперешкодно отримати інсулін в аптеках. З міського бюджету на ці потреби виділили 3 мільйони гривень.

– На управління охорони здоров’я виділено 4 млн 606 тисяч гривень. 3 мільйони з них підуть на придбання інсуліну, тому що держава не фінансує жодної гривні. 600 тисяч піде на використання безкоштовних рецептів, а також на заробітну плату і поточні витрати, – каже міський голова Тернополя Сергій Надал.

В управлінні охорони здоров’я міста кажуть, якби дане рішення не ухвалили, то багатьом хворим на цукровий діабет тернополянам, які належать до малозахищених верств населення, було б важко справитися з проблемою самостійно.

– Проблема в тому, що держава при затвердженні бюджету на 2019 рік затвердила на ці потреби тільки 35%. Тобто від 15 млн нам виділили тільки 4 млн. Це взагалі є функція держави забезпечувати інсулінами хворих, але на даний момент, що було затверджено тільки 35%., – каже заступник начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення ТМР Мирослава Тарнавська.

Мирослава Тарнавська зазначає, міська рада вже четвертий раз виділяє кошти з міського бюджету на придбання інсуліну. Зокрема, від початку року місто для забезпечення тернополян інсуліном виділило понад 7 млн. гривень. Попри те, на ці потреби до кінця року ще необхідно додатково більше 3 мільйонів. Тому у листопаді питання щодо забезпечення інсуліном знову може бути актуальним.

– Це забезпечить потребу десь до кінця жовтня місяця. І на сьогоднішній день випускає інсулін 126 аптека, яка знаходиться в приміщенні на Купчинського, – додає Мирослава Тарнавська.

Окрім аптеки на Купчинського у Тернополі наступного тижня інсулін можна отримати і у аптеці на вулиці Шпитальній та Просвіти. Загалом у місті близько 1300 людей хворіє на цукровий діабет.

Т1 Новини

Вам також може сподобатися