Чим ми харчуємось і чи є там ГМО?

c8ef14cb5b79a6f6995c19c2867d521b_LСьогодні спостерігається стрімкий розвиток харчової промисловості за рахунок надбань біотехнологій, ключовим досягненням якої є створення генетично модифікованих мікроорганізмів (ГМО). Отже, генетично модифіковані організми (ГМО) або трансгени – це організми, в яких змінили структуру ДНК, тобто додали геном іншого організму. Надзвичайно швидко збільшуються об’єми роботи з вирощування трансгенних рослин. Серед них: кукурудза, соя, ріпак, бавовник, завдяки чому вони набувають «нових», нетипових для даного сорту чи виду рослин, властивостей: стійкість до гербіцидів, шкідників, вірусів, посухи, високу врожайність, порівняно з традиційними селекційними видами. Продукти, що містять дані трансгени не відрізняються від звичайних ні смаком, ні кольором, ні запахом. Їх використовують для виробництва ковбас, сосисок, сиру, консервів, пива, чіпсів, різних соусів, олій, супів швидкого приготування, шоколаду, сиропів та навіть дитячого харчування.
Слід зазначити, що маркування «містить ГМО» зараз з′явитися не може в принципі, тому що в Україні офіційно поки що не зареєстровано жодного ГМО! Відсутність маркування не свідчить про відсутність ГМО, а про те, що даний продукт не підлягав дослідженню на даний показник. У даному випадку потрібно уважно ознайомитись із складом даного продукту, наявність таких компонентів, як лецитин, бавовняна олія , пальмова олія, соєвий соус, крохмаль, кукурудзяний сироп та олія з великою ймовірністю може свідчити про вміст ГМО. Етикетка «Без ГМО» стала новим маркетинговим ходом, адже її ставлять навіть на тих продуктах, в складі яких трансгенних рослин теоретично бути не може – вода, сіль, оцет.
Таким чином, необхідність у надійних та об′єктивних методах виявлення ГМО у продовольчій та сільськогосподарській сировині з кожним роком зростає. Перш за все дослідженню підлягає продукція внесена до «Переліку харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів» (затвердженого наказом Міністерства охорони здоров′я України від 09.11.2010, №971) – соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папайя, цикорій, цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, соняшник, рис, харчові добавки та продукти для спеціального дієтичного споживання, отримані з трансгенної сировини.
Дослідження на ГМО проводяться у лабораторіях акредитованих на даний вид діяльності. Лабораторій, здатних проводити якісну та кількісну експертизу ГМО в Україні близько двадцяти, серед них – Випробувальна лабораторія «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров′я України». Слід зазначити, що наша лабораторія обладнана сучасним устаткуванням від провідних світових виробників. Фахівці лабораторії мають значний досвід роботи з проведення випробувань методом полімеразної ланцюгової реакції (основний скринінговий метод для визначення вмісту ГМО в зразку). За період з липня 2015року по липень 2019 року нашими фахівцями проведено випробування 1224 зразків рослинної сировини: кукурудза, соя, ріпак, ячмінь, пшениця, а також, готових зразків харчових продуктів: За даними проведених досліджень отримано 115 позитивних результатів, що становить 9,4 %.

Стежте за своїм харчуванням та бережіть своє здоров’я!

Вам також може сподобатися