Тернопіль презентував власний досвід як одне із українських міст-лідерів з найбільш сприятливим бізнес-кліматом

02670454-n1202125 лютого відбувся онлайн-захід «Індекс конкурентоспроможності міст 2019/2020: презентація найкращих практик міст – учасників», під час якого представники міст-лідерів з найбільш сприятливим бізнес-кліматом та ефективним економічним врядуванням презентували власний досвід для поліпшення локального бізнес-клімату та їхнього подальшого поширення і вдосконалення іншими.

Одним із міст-учасників, що увійшли в ТОП-5 рейтингу Індексу конкурентоспроможності 2019/2020,  став Тернопіль.

Найвищу після Львова оцінку Тернопіль отримав у компоненті «Інновації» (6,69), що демонструє наявність сприятливого середовища в місті для впровадження інновацій. У Тернополі питаннями стратегічного розвитку міста займаються експертні ради галузей, а міська рада підтримує кластери інформаційно та активно розвиває електронні послуги. Крім того, невдовзі в місті з’явиться індустріальний парк.

Високу оцінку (7,34 ) та третє місце рейтингу Тернопіль здобув у компоненті «Прозорість та відкритість даних» – тут було оцінено доступ до інформації про місцевий бюджет, місцеві регуляторні акти та публічні закупівлі.

«З 2019 року Тернопіль активно працює в напрямку підвищення прозорості та підзвітності у різних напрямках і розвиває сферу відкритих даних. Набори відкритих даних, які оприлюднює Тернопільська міська рада на Єдиному порталі відкритих даних, є одними з найбільш популярних в Україні на місцевому рівні за кількістю завантажень та одними із кращих та «чистих». (не мають додаткового форматування, дублювання даних або ж різного формату в межах одного атрибута), – наголосила під час онлайн-зустрічі начальниця управління цифрової трансформації та комунікацій зі ЗМІ Мар’яна Зварич. – У 2019 році Тернопіль також здобув найвищу нагороду у сфері відкритих даних Open Data City Award та був у трійці номінантів на нагороду у 2020 році».

Велике значення у Тернополі надається і залученню самих мешканців до розповсюдження інформації та прийняття рішень. Важливим елементом відкритої взаємодії з громадянами і одним із найбільш успішних проєктів Тернопільської міської ради є «Громадський бюджет». П’ять років тому на підтримку поданих проєктів «Громадського бюджету» тернополяни віддали всього 5 тис. голосів, а у 2020 році голосів було уже понад 40 тисяч, що свідчить про підвищення довіри до місцевої влади та налагодження комунікації між владою і громадою. Окрім того, Тернопіль став першим обласним центром в Україні, що впровадив «Шкільний громадський бюджет», охоплення якого становило в 2020 році понад 6 тис. учнів. А це – ще один добрий приклад відкритості міської влади до комунікації та співпраці з громадськістю – від підприємців до школярів.

Окрім прозорості і відкритості, Тернопіль увійшов також у п’ятірку лідерів із започаткування бізнесу. Це відображає наявність у громаді налагодженої системи реєстрації бізнесу, яка має наступні переваги: менше перешкод та швидше оформлення документів, внесення змін до ЄДРПОУ; підтримка консультаціями у процесі реєстрації, достатнє забезпечення державними реєстраторами в органах місцевого самоврядування.

Довідково. ІКМ – аналітичний інструмент для оцінки місцевого бізнес-клімату та ефективності економічного врядування. Його мета – стимулювати лідерство місцевої влади в економічному розвитку, виявляти регуляторні бар’єри, корупцію та непрозорість, подолання яких підвищить успішність бізнесу. Для інвесторів ІКМ може стати основою для прийняття рішень щодо доцільності інвестицій у містах, які беруть участь у ІКМ. А міській владі ІКМ дозволить ідентифікувати кращі практики та відмінності у бізнес-кліматі міст, виявити «слабкі місця» та можливості для покращення. Індекс може стати інструментом діалогу між містами та Урядом України, сприятиме покращенню бізнес-клімату та поширенню кращих регуляторних практик на місцевому та національному рівнях.

Вам також може сподобатися