На Тернопільщині знімають документальний фільм “Дорога в Карпати”

31Продюсер з Тернополя Михайло Ухман розпочав зйомки документального фільму “Дорога в Карпати”. Чоловік каже, це стрічка про воїнів Української Повстанської Армії. Сьогодні зйомки відбувалися в Підгородньому Тернопільського району. Там реконструювали бій між українськими повстанцями та каральними загонами НКВС.

Під час однієї зі сцен енкаведисти виходять з лісу, щоб напасти на повстанців.

Вони тримають білий прапор та ведуть перед собою заручниць, аби в них не стріляли.

Прапор ніс реконструктор з Луцька Ігор П’ятак. Чоловік каже, що свою зброю він склав сам:

“Автомат ППШ зібрав зі запчастин. Трішки щось копане, щось докуплялося. Це один з перших автоматів. Він вийшов на озброєння, коли вже німці стояли під Москвою, то може і десь 1942 року, це трошки ранішній варіант”.

На окоп з упівцями наступають енкаведисти. Згідно зі сценарієм, вони відстрілюються, коли розуміють, що “червоні загони” прийшли не здаватися.

З акторами працює режисерка та сценаристка з Києва Наталія Галушко. Жінка каже, це її перший фільм. Вона розповіла про те, як відбувався бій, який вони відзнімають:

“22 молодих хлопців упівців ішли у Карпати і зупинилися між двома селами у окопі, почекати іншу групу. Але на них напали енкаведисти. Їх було 700 осіб”.

Продюсер Михайло Ухман каже, фільм знімають за мотивами розповідей очевидців цих подій та їхніх родичів. Під час зйомок одна упівок розповіла, що цей бій відбувся у 1944 році в Юстинівці, на Підгаєччині.

“Одна із головних героїнь – це пані Ярослава, їй вже понад 90 років, майже 100. Вона жителька села Юстинівки Підгаєцького району Тернопільської області. Саме вона забирала одного із поранених воїна УПА, який залишився живий”, – каже Михайло Ухман.

Одну з головних ролей виконує тернопільська актриса Світлана Матвіїшин. Жінка каже, вона грає товаришку упівки Ярослави, Мар’яну. За сценарієм, разом з Ярославою та ще одним героєм вони мають врятувати єдиного упівця, який вижив після бою.

“Починаються постріли і ми не знаємо, що відбувається. Нам треба відіграти якраз цей страх. Найбільше нам сподобалось, що це про людей, які жили насправді, що це справжні герої України і в цьому, мабуть, полягала суть, передати їхнє відношення, їхні емоції і це було важко”, – розповіла Світлана Матвіїшин.

Загалом участь у зйомках взяли приблизно 100 людей. Презентувати фільм планують 14 жовтня 2022-го року. Про це розповів Михайло Ухман. Він каже, що бюджет стрічки дізнаються, коли закінчать зйомки.

Джерело: suspilne.media

Вам також може сподобатися