У Тернополі офіційно підтвердили випадок сибірки в поні

211473У Тернополі зафіксували та підтвердили випадок сибірки, який був зафіксований у коня породи поні з парку «Топільче».

Хвороба викликана Bacillus anthracis – грам-позитивною, факультативно анаеробною паличковидною бактерією роду Bacillus, яка звичайно живе у ґрунті, формує ендоспори та є причинним агентом сибірки. Власники тварину не щепили, як це передбачено діючою Інструкцією про заходи з профілактики та боротьби з сибіркою тварин.

Тварина загинула раптово, ветеринарна допомога тварині не надавалась. Ветеринарні інспектори Держпродспоживслужби області одразу спрацювали за протоколом: труп тварини спалили на визначеному місці, випадок зареєстрували як спалах сибірки та повідомили необхідну інформацію до Державної установи «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» для з’ясування кола контактних осіб, здійснення необхідного обстеження та спостереження, для з’ясування обставин.

В області вже працює робоча група з управління здоров’я та благополуччя тварин Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Вони здійснюють детальне вивчення обставин справи для належного реагування на загрозу: пошук ймовірних джерел захворювання, збір та аналіз матеріалів, ґрунту, кормів та води.

Вам також може сподобатися