Збереження життя й здоров’я людей – головна умова будь-якого полювання, – нагадують правоохоронці Тернопільщини

maxresdefault-1200x675Полювання на хутрових звірів в польових угіддях Тернопільщини стартувало 14 листопада. Триватиме воно до 16 січня 2022 року. На лисицю та хижих звірів з 6 до 27 лютого 2022 року включно, бригадам мисливців в присутності єгерської служби.

Що потрібно знати мисливцям та які документи дають право на полювання:

До полювання допускаються лише ті мисливці, які мають відповідні документи на право полювання: посвідчення мисливця, щорічну контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита, дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензію, відстрільну картку), відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю, паспорт на мисливських собак.

Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

Перед початком полювання всі мисливці повинні пройти інструктаж з техніки безпеки при поводженні зі зброєю та здійснення полювання.

Повідомляємо, що правом на полювання в межах визначених для цього мисливських угідь мають громадяни України, які досягли 18-річного віку, іноземці, які одержали в установленому порядку дозвіл на добування мисливських тварин та інші документи, що засвідчують право на полювання.

Полювання з використанням вогнепальної мисливської зброї дозволяється лише особам, які в установленому порядку одержали дозвіл поліції на право користування цією зброєю.

З метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, а також середовища їх перебування забороняється:

1) полювати без належного на те дозволу: без документів, полювання на тварин, які не зазначені у дозволах на добування мисливських тварин або понад встановлену в цих дозволах норму;
2) полювання в заборонених для цього місцях: на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, де це заборонено відповідно до положень про них; на відтворюваних ділянках; у межах населених пунктів (сіл, селищ, міст); в угіддях, не зазначених у дозволі; на відстані ближче ніж 200 метрів від будівель населеного пункту та окремо розташованих будівель, де можливе перебування людей;
3) полювання у заборонений час: у не дозволені для полювання строки на відповідні види тварин; у темний період доби (пізніше години після заходу сонця і раніше години до його сходу);
4) полювання із застосуванням або використанням заборонених знарядь та забороненими способами.

Поліцейські закликають всіх мисливців дотримуватись наступних правил:
– не вживати спиртні напої перед полюванням і під час нього;
– у транспорті зброя повинна бути розряджена і знаходитися у чохлі;
– не передавати зброю іншим особам;
– під час заряджання і розряджання зброя повинна бути направлена вгору або у землю;
– не направляти зброю на людину чи домашніх тварин, навіть якщо вона не заряджена;
– не стріляти на шум, шарудіння, по невиразно видимій цілі;
– при подоланні перешкод (канави, загорожі, струмки) – зброю необхідно розрядити;
– в разі падіння зброї або мисливця необхідно відразу ж розрядити зброю і впевнитись, що в канали ствола не потрапили сторонні предмети;
– у випадку осічки при стрільбі не відкривати зброю протягом 7-8 секунд, щоб не відбувся «затяжний постріл»;
– не стріляти з автотранспортного засобу;
– не добивати пораненого звіра прикладом зброї, так як під час удару може відбутись постріл;

Відповідно до ст. 42 Закону України “Про мисливське господарство та полювання” порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законами України.

Поліцейські Тернопільщини закликають усіх мисливців суворо дотримуватися основних правил проведення полювання, чітко й беззаперечно виконувати вказівки розпорядників полювання, правила користування мисливською вогнепальною зброєю, проявити культуру полювання, що забезпечить гарний відпочинок, незабутні враження від спілкування з природою.

Місцеві жителі, які відвідують ліс, повинні пам’ятати, що субота й неділя – дні полювання, а тому треба бути обережними й поміркованими, уникати перебування в мисливських угіддях, де проводиться полювання!

Будьте уважні та обережні, дотримуйтесь правил поведінки в лісі та правил полювання. Хай час, проведений на природі, принесе користь та задоволення!
© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/zbroya-ta-vibuxivka/zberezhennya-zhittya-j-zdorov-ya-lyudej-golovna-umova-bud-yakogo-polyuvannya-nagaduyut-pravooxoronczi-ternopilshhini/

Вам також може сподобатися