На Тернопільщині зафіксували спалах сказу

За участю спеціалістів Чортківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та Борщівської дільничої лікарні ветеринарної медицини відбулось засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії щодо запровадження карантинних обмежень та оголошення неблагополучним по сказу тварин селища Скала-Подільська із населеними пунктами загрозливої зони: Бурдяківці, Збриж, Іванків та Бережанка Скала-Подільської територіальної громади Чортківського району Тернопільської області. Комісією затверджено План заходів з локалізації і ліквідації спалаху сказу тварин. Причина — нанесення котом покусів трьом громадянам. Спеціалістами ветеринарної медицини було проведено відбір патматеріалу для дослідження на сказ, діагноз підтверджений Тернопільською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби.
Згідно затвердженого плану буде проведено облік всіх наявних собак і котів у вищевказаних населених пунктах, їх вакцинацію, обстеження мисливських угідь з метою можливого виявлення трупів бродячих собак, котів та інших диких звірів та інші карантинні обмеження терміном 60 днів.
Вкотре нагадуємо, що сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Вірус викликає своєрідний енцефаліт зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Якщо постраждалому або постраждалій своєчасно не надати кваліфіковану медичну допомогу, смерть неминуча.
Найпростіший захист – уникнення контакту з інфікованими тваринами. Не чіпайте їх і, за можливості, уникайте зон, де вони можуть мешкати. Адже, наприклад, зграї диких собак можуть захищати свою територію і напасти першими.
Дієвий засіб профілактики для недопущення сказу тварин – обов’язкове щорічне щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до державних лікарень ветеринарної медицини.

Вам також може сподобатися