На Монастирищині надзвичайна ситуація. Виявлено 49 боєприпасів

Щороку на Тернопільщині знешкоджуються сотні вибухонебезпечних предметів часів минулих воєн. Лише з початку 2024 року виявлено 373 небезпечні знахідок.
Зокрема, днями надзвичайна ситуація класифікована у селі Рідколісся Монастириської ТГ Чортківського району Тернопільської області. З 19 червня піротехніки ДСНС проводять пошукові роботи з метою очищення даної території від небезпечних знахідок. Всього виявлено 49 боєприпасів часів Другої світової війни: 45 артилерійських снарядів, калібром 105 мм та 4 одиниці артснарядів, калібром 88 мм.
Головне Управління ДСНС України у Тернопільській області наголошує – правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити це самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.
Алгоритм дій при виявленні підозрілих або вибухонебезпечних предметів:
– не чіпайте, не відкривайте, не рухайте його;
– зафіксуйте точний час, коли він був виявлена;
– відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет;
– відведіть подалі людей від місця підозрілої знахідки;
– припиніть будь-які роботи в районі небезпечного місця;
– організуйте тимчасову охорону місця знахідки до приїзду спеціально підготовлених фахівців та не допускайте туди сторонніх осіб;
– про знахідку вибухонебезпечного предмета необхідно ТЕРМІНОВО повідомити місцеві органи влади (органи місцевої виконавчої влади, відділення поліції, підрозділ державної служби України з надзвичайних ситуацій, за номером «101»).

Вам також може сподобатися