Завершено ремонт аварійного мосту на під’їзді до Тернополя з боку Бродів

Служба відновлення провела капітальний ремонт аварійного мосту між селами Плотича та Івачів-Долішній Тернопільського району. Штучна споруда є складовою траси Р-39 Броди –Тернопіль – однієї з найбільш завантажених доріг на Тернопільщині.
У межах капітального ремонту замість конструкції мосту було влаштовано водопропускну трубу. Вона складається з трьох залізобетонних кілець. Це забезпечить збільшення водопропускної здатність штучної споруди, що особливо важливо під час весняного водопілля.
Також в рамках капітального ремонту заасфальтували підходи до штучної споруди з 2 боків. Дорогу привели до нормативних поздовжніх, поперечних ухилів та геометричних параметрів. Це поліпшить оглядовість на ділянці автошляху Р-39.
Крім цього, на ділянці нанесли дорожню розмітку, встановили металеве бар’єрне огородження, встановили нові дорожні знаки.
Після проведення ремонтних капітального ремонту головна науково-дослідна установа України з питань дорожнього будівництва ДП “Національний інститут розвитку інфраструктури” перевірила водопропускну трубу. За результатами випробувань штучну споруду визнали справною та придатною для експлуатації.
Відзначимо, що за результатами проведеного капітального ремонт мосту поблизу села Плотича Служба відновлення заощадила 8,8 мільйони гривень – 15,34% від очікуваної вартості.
Нагадаємо, що вищезгаданий міст через струмок був зведений 1952 року. Потреба відремонтувати штучну споруду виникла у зв’язку з численними дефектами, які були виявлені під час обстеження:
– відбувся розмив кам’яної кладки та просідання плит прогонової будови внаслідок замалого діаметру отвору мосту
– через відсутність гідроізоляції стан прогонової будови – аварійний, сталося замокання плит прогонової будови
– виявили вилуговування бетону, сітку тріщин, оголення робочої арматури, прогин плит
– по всій довжині мосту утворилася колійність, напливи, просадки, порушення цілісності
– конуси мосту обсипалися
– з’єднання відкрилків з тілом берегових опор – порушене
– існуюча парапетна залізобетонна огорожа мосту зруйнована повністю
– підходи до мосту були відсутні.
Міст перебував у 5 непрацездатному стані з обмеження руху транспорту по ньому 10 т, що в умовах постійного транзиту через Тернопільську область гуманітарних та оборонних вантажів значно ускладнювало логістику.
Р-39 Броди – Тернопіль є найбільш завантаженою регіональною дорогою Тернопільщини. У 2020-2021 роках було проведено середній поточний ремонт більшої частини автошляху від межі з Львівською областю до села Ігровиця. На 2022 рік було заплановано повністю привести дорогу до ладу. Також планувалося будівництво дворівневої розв’язки на перехресті Р-39 та дороги Р-41 Обхід Тернополя. На жаль, через повномасштабне вторгнення росії ці плани довелося відкласти.

Вам також може сподобатися