Експерти проштовхують чергове підвищення тарифу на електрику для населення

Навіть після підвищення тариф на електроенергію для побутових споживачів не відповідає ринковій вартості електрики. Про це заявив в ефірі телеканала “Прямий” голова ради Української асоціації відновлюваної енергетики і генеральний директор Solar Generation Станіслав Ігнатьєв.

“Щодо лібералізації вартості електропостачання, це більш політичне питання, яке пов’язане з тарифом для населення. Ми розуміємо, що наразі той тариф, який для населення був підвищений суттєво, усе одно не відповідає ринковому тарифу”, – сказав він.

Ігнатьєв пояснив, що станом на сьогодні гуртова ціна на ринку електроенергії становить приблизно 6,6 грн/кВт-год без ПДВ. А до цієї вартості ще потім додають тарифи на передавання і розподілення електрики, а також ПДВ.

“Тому тут тариф суттєво вищий за тариф для населення. І, на жаль, оскільки бізнес, “Енергоатом” та “Укргідроенерго” покривають різницю, усе одно кінцевий споживач сплачує це в одиниці продукції або послуги, які купують”, – підсумував експерт.

Нагадаємо, на минулому тижні виконавчий директор асоціації “Енергоефективні міста України” Святослав Павлюк в ефірі “Громадського радіо” заявив, побутові споживачі платять за електроенергію втричі менше за її ринкову вартість.

“За електроенергію як товар населення платить зараз менше ніж 2 грн, при її вартості на ринку 6–7 грн. Там ще є близько 2,80 грн передача й розподіл. Тому я б сказав так, що, поки електроенергія не буде комерційно привабливим ринком, вона є таким самим товаром, як картопля, морква, вода, до того часу бажаючих вкладати гроші в цей ринок не буде”, – пояснив Павлюк.

Експерт зазначив, що географічні умови значно впливають на вартість електроенергії. Він навів приклад Таджикистану, де 95% електроенергії виробляють на гідроелектростанціях.

“Вона там умовно дармова, ця енергетика, вона, відповідно, буде дешевою. У нас немає такої ситуації, у нас немає фіордів, у нас немає багато води, у нас немає високих перепадів гір, де можна брати цю електроенергію, тому в нас електроенергія, природно, дешевою не може бути”, – заявив експерт.

Зауважимо, що в Україні третина населення живе у злиднях. Такі дані наводяться у прес-релізі про опитування, проведене Світовим банком та Київським міжнародним інститутом соціології.

До того ж, мінімальна заробітна плата в Україні становить всього лише 8000 грн., а пенсія – 3300 грн., у той же час в Польщі вона становить 4300 злотих (брутто), що дорівнює 43000 гривень.

Тож, при мінімальному споживанні електрики в 250 квТ/місяць середньостатистичний громадяни отримує платіжку на суму 1080 грн.

Джерело: https://minprom.ua

Вам також може сподобатися