На Тернопільщині дружина ветерана та багатодітна мати започаткувала бізнес із вирощування раків

Дружина ветерана російсько-української війни та багатодітна мати Любов Олексійко започаткувала бізнес із вирощування раків. Мінігрант на власну справу жінка виграла під час проєкту “Курс на Незалежність” від благодійного фонду “Повір у себе”. Ферму раків облаштувала в селі Драганівка, що на Тернопільщині. Зараз у неї — 18 маточних сімей, а сама потужність лінії вирощування дозволить мати до 70 кілограмів раків за рік.

Любов Олексійко розповіла Суспільному, готова допомагати іншим ветеранам писати гранти, аби розвивати такий бізнес.

Дружина ветерана російсько-української війни справу започаткувала, вигравши мінігрант від благодійного фонду “Повір у себе”.

“Цей бізнес ми відкрили навесні 2024 року, завдяки гранту “Курс на незалежність”. Я планувала відкрити лінію з вирощування раків, щоб урізноманітнити свій асортимент, щоб з часом мати більший прибуток. На даному етапі ми тільки започатковуємося, взяли маточне стадо, щоб можна було розвинутися та вирощувати малька. І тоді вже будемо переходити до збільшення потужностей суто на вирощуванні з малька. Наразі в нас є 18 маточних сімей, поки вони ще знайомляться”.

За грантом придбали все обладнання. Зараз у будинку 7 стелажів з басейнами. Любов каже, є також система фільтрації та аерації.

“Помпа подає воду у фільтр, у фільтрі є глина та цеоліт, які проводять біологічне очищення, потім водичка подається у верхній стелаж і методом стікання поступає до усіх стелажів. Також для того, щоб раки нормально жили, то їм потрібен кисень. В нас безперебійна установка, яка допомагає забезпечувати киснем кожну поличку. Коли немає світла — вона працює на акумуляторі до семи годин. Взимку ставимо додатково нагрівачі. Але вони багато світла тягнуть, тому економічно трохи невигідні”.

Любов говорить, що у штучній водоймі ракам важливо створити умови, які наближені до природних.

“З пластмасових труб ми нарізаємо хатинки, бо рак мусить мати, де ховатися. Він особливо вразливий тоді, коли він проходить процес линяння. Рак дуже м’якенький, а інші раки відчувають, що він ослаблений і коли не сховається, вони можуть його пошкодити, також присутній канібалізм. Щоб були більш-менш природні умови, протягом сезону сушимо гілочки, листки. За тиждень часу з гілочки залишається лише дерево, все інше вони з’їдають. Годуються вони або рослинним гранульованим кормом, який ми теж виробляємо самостійно, або опариші, хробаки, вони багато різного їдять, рибу перемелюю, додаю зерна і виготовляю також такий корм для них”.

Жінка каже, що процес вирощування раків довготривалий. З малька до дорослого вони виростають за пів року. Ікру ж самка може відкладати кожних три місяці. Під час цього її потрібно пересаджувати в окремий басейн. Згодом малька теж потрібно перемістити в окрему водойму та підгодовувати.

“Це маленька дівчинка, їй приблизно 8 місяців, вона вже більш-менш дожила до статевого дозрівання і її вже можна запускати, можливо щось і вдасться з нею”.

Зараз Любов Олексійко бачить два шляхи розвитку її бізнесу.

“На цих потужностях, що є, можна мати 70 кілограмів у рік. Якщо орієнтуватися суто для вирощування малька, то цієї потужності цілком вистачає, оскільки мальок буде час від часу йти на продаж. Ми бачимо розвиток і в виробництві малька, у виробництві додаткових потужностей для вирощування, оскільки м’ясо рака цінне, багате протеїнами”.

Займатися власною справою жінку мотивували діти, їх у Любові п’ятеро, а також відсутність роботи, яку б могла поєднувати з материнством. Зараз жінка налагоджує роботу власного підприємства та готова допомагати іншим ветеранам започатковувати свою справу.

“Щоб вони не боялися наважитися і розуміли, що після того, як закінчується служба у війську — це не кінець світу, це можна знайти справу до душі. А ми, звичайно, можемо допомогти скласти на будь-який грант заявку”.

Любов Олексійко говорить, за грантом “Курс на незалежність” отримала майже 20 тисяч євро.

“Паралельно, окрім того, що дали кошти, є навчання, є допомога на кожному етапі. З особливостей є те, що ти мусиш віддати 10% від свого гранту на громаду. Вони підбирають, яка є громада бідніша. Ми українці мусимо підтримувати одне одного, щоб у всіх все було добре”. Конкурс грантів втілюється за партнерства київського агрохолдингу з Урядом Німеччини, Федеральним Міністерством економічної співпраці та розвитку, німецьким банком розвитку та благодійним фондом “Повір у себе”.

Заявки можуть подати жителі семи областей України. Перевагу в отриманні гранту надають сім’ям ветеранів. Станом на 1 травня цього року за грантом допомогу отримали 160 підприємців, йдеться на офіційному сайті благодійного фонду “Повір у себе”. Загальна сума грантів становила 2 мільйони євро.

Джерело: suspilne.media

Вам також може сподобатися