Від COVID на Тернопільщині померли чоловік та жінка. Зараз найчастіше хворіють – діти

На Тернопільщині зростає кількість хворих на коронавірус, грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Переважно хворіють діти шкільного віку. Також за вісім місяців 2024 року два летальні випадки зафіксували серед пенсіонерів – чоловік та жінка віком 65+.
Розповідаємо, як захистити організм, що робити у разі поганого самопочуття.
За вісім місяців 2024 року в області є ріст загальної інфекційної захворюваності на 22,9%, левову частку займають грип, ГРВІ та коронавірус. Про це журналістам «20 хвилин» повідомили у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Переважно хворіють діти
Медики Тернопільщини повідомляють, що кількість хворих на грип, ГРВІ та Covid-19 збільшується від липня, але найбільший пік зафіксували у серпні. Яка ж ситуація на початку жовтня?

– На початку жовтня загальна кількість хворих на грип та ГРВІ – 3 083 людини, що на 0,07% вище рівня епідемічного порогу. Якщо говорити за Covid-19, то кількість хворих знизилася з 97 до 46 випадків. 109 жителів області довелося госпіталізувати. Панікувати не варто, адже це низький рівень інтенсивності епідемічного процесу, тобто звичайна сезонна захворюваність, – розповіла директорка центру Оксана Чайчук.

Здебільшого на початку осені хворіють саме діти. Наприклад, лише за минулий тиждень медики прийняли 62,5% від загальної кількості хворих пацієнтів із симптомами грипу, ГРВІ та Covid-19.

– Якщо за останній тиждень вересня ми зафіксували 1802 хворі дитини, то вже на початку жовтня – 1927. Тобто, кількість збільшилась на 120 людей. У дев’ятьох з них лабораторно підтвердили коронавірус. Також минулого тижня до лікарень із симптомами гострих респіраторних вірусних інфекцій госпіталізували 77 дітей. Вони перебувають під наглядом лікарів. Переважно хворіють діти шкільного віку, – каже пані Оксана.

Щодо летальних випадків, то за вісім місяців 2024 року померли жінка та чоловік, віком 65+. Як зазначила Оксана Чайчук, пацієнти не були вакциновані протягом останніх 12 місяців.

– Переважно діти, люди середнього віку переносять коронавірус, грип та ГРВІ у легкій формі. Так, подекуди є ускладнення, і тоді лікарі направляють в стаціонар. Усе залежить від організму, від імунітету. Під час цьогорічного епідсезону є прогнозування про розповсюдження двох штамів вірусу типу А та один штам типу Б. Симптоми без змін, – наголошують у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Вакцинуватися треба щороку
Медики кажуть, що вакцина – надійний захист від гострих респіраторних вірусних інфекцій. Проте робити щеплення треба щороку. Це стосується як грипу, так і коронавірусу.

— Медичні установи Тернопільщини забезпечені вакциною Comirnaty (виробник Pfizer) проти Covid-19. Її може отримати кожен пацієнт безоплатно. Треба звернутися до свого сімейного лікаря й отримати направлення на щеплення. За минулий тиждень щеплення зробили 120 жителям Тернопільщини, – каже Оксана Чайчук.

Щодо грипу, то вакцину жителі Тернопільщини мають самостійно замовляти в аптеках. Наразі доступні дві: «Ваксігрип» (Франція) та «Джісі флю» (Корея). Журналісти «20 хвилин» промоніторили онлайн-сервіс Tabletki.ua і дізналися скільки вони коштують. В аптеках пропонують вакцину «Джісі флю» (Корея) від 361 до 410 гривень. А ось «Ваксігрип» – за 400-500 гривень.

— 148 жителів Тернопільщини вже вакцинувалися від грипу. Здебільшого обирають «Ваксігрип». Це сезонне щеплення, яке обов’язково треба робити раз на рік. Чому? Бо ця вакцина не залишає постійного імунітету, як від кору, паротиту, – наголошує пані Чайчук.

Не займайтеся самолікуванням
Якщо ви відчуваєте слабкість, ломоту у м’язах, втратили смак або нюх – завідувачка амбулаторії загальної практики сімейної медицини №9 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Ольга Сковронська радить не зволікати й одразу звертатися до сімейного лікаря.

— Щоб чітко визначити хворобу, то відправляємо пацієнтів на ПЛР-тестування, бо швидких тестів ми не маємо. На ПЛР-тестування треба записуватися заздалегідь. Наразі великих черг немає. Симптоми коронавірусу з усіма новими, різними штамами майже не відрізняються від звичайної ГРВІ: слабкість, головний біль, інколи зникає запах та смак, набряк в носі, першіння в горлі, подекуди підвищена температура. Також можуть бути розлади шлунково-кишкового тракту. Але варто пам’ятати, що всі випадки індивідуальні, все залежить від вашого імунітету, — каже пані Ольга.

Хворим на коронавірус тернополянам пропонують два варіанти лікування – стаціонарне чи амбулаторне. Все залежить від ступеня захворювання, наскільки тяжко протікає хвороба. Зі слів пані Ольги, переважно у всіх пацієнтів Covid-19 легкої форми. Пацієнти лікуються вдома та постійно на зв’язку із сімейним лікарем.

— Дійсно, штами змінюються, але чітких ліків саме від коронавірусу немає. Ми надаємо загальні рекомендації: не відвідувати місця масового скупчення, перебувати в масці, тепле пиття, вітамінізована їжа, симптоматичне лікування, провітрювання помешкання, де проживаєте під час хвороби. Бувають випадки, що пацієнтам достатньо краплі в ніс, пігулки від болю в горлі, тепле пиття. Якщо стан не покращується, то вже змінюємо підхід до лікування, — додає Ольга Сковронська.
Джерело: 20 хвилин

Вам також може сподобатися