У Тернополі недобір учнів в заклади профтехосвіти

23 жовтня на засіданні виконавчого комітету затверджено мережу груп закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти на 2024-2025 навчальний рік. Крім того, прийнято рішення про коригування обсягів регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітників, фахових молодших бакалаврів та бакалаврів у 2024 році.

Рішення прийнято з метою задоволення потреб підприємств та організацій Тернопільської міської територіальної громади у професійних та робітничих кадрах, оптимізації мережі груп закладів професійної та фахової передвищої освіти, створення для професійної самореалізації особистості.

Відповідно до прийнятих обсягів регіонального замовлення на 2024 рік, що складав 1140 учнів у заклади професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти фактичний набір склав 919 учнів (81%).

У Галицькому фаховому коледжі імені В’ячеслава Чорновола на підготовку кваліфікованих робітників набір склав 89,3% (125 учні) від регіонального замовлення, підготовку фахових молодших бакалаврів та бакалаврів 98,3% (293 учні).

У пріоритеті вибору учнів залишаються спеціальності сфери обслуговування, такі як перукар і майстер манікюру, а також професії в галузі громадського харчування, серед яких кухарі, пекарі, кондитери, офіціанти і бармени. Натомість спостерігається зменшення інтересу до будівельних, монтажних і ремонтно-будівельних спеціальностей, зокрема таких, як штукатур, лицювальник-плиточник і маляр. Менше учнів також обирають професії автомобільного транспорту, зокрема слюсарів з ремонту колісних транспортних засобів та електрогазозварників.

Вам також може сподобатися