Унікальна персональна виставка витинанок відбулася у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї

Виставка приурочена 80-им роковинам від початку примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини в 1944–1951 роках. Це трагічна сторінка нашої історіі. У той період, за даними Українського інституту національної пам’яті, позбавили домівок близько 700 тисяч українців.

Спогади голови Тернопільського товариства Лемківщина Юрія Венгриновича повернули нас у події тих років, коли за дві години українцям потрібно було покинути свої домівки, взяти все необхідне і відправитись у зовсім незнайомі села, де ні кола ні двора. Копали землянки, так починали своє інше життя. Радянська влада забирала все найважливіше.

Відголос генетичної памʼяті предків почула і пані Галина Дудар, відтворивши в своїх унікальних роботах лемківську самобутність і культуру. Її доробок обовʼязково стане важливою частиною розвитку витинанки, як мистецтва на Тернопільщині і буде описаний та вивчений у майбутньому. Участь у відкритті виставки взяли депутати Тернопільської обласної ради Ірина Шумада та Вікторія Кривоніс.

«Авторські роботи майстрині є відображенням не тільки розвитку витинанки, як виду українського народного декоративного мистецтва у сучасному історичному періоді, але й несуть велику місію ідентифікації української культури, лемків, як етнографічної групи українців, які були є і будуть важливими виразниками нашої нації» – акцентувала Ірина Шумада.

Вам також може сподобатися