Дев’ять молодих дизайнерів із Тернополя отримали призові місця на показі-конкурсі «Альтернатива»

2Усього на конкурсі було представлено 30 колекцій одягу у чотирьох номінаціях: «Folk», «Prêt-à-porter», «Pro-Art», «De Lux». Тернопільські дизайнери-початківці показали дванадцять колекцій, і дев’ять з них отримали нагороди.

Найбільше колекцій було представлено у номінаціях «Folk» та «Prêt-à-porter» – по десять. Про переможців-дизайнерів, які показували моделі виконані в етнічному стилі ми вже розказували. Нагадаємо, що в цій номінації тернополяни вибороли дві перемоги: Яніна Кузь з колекцією «Діалектика краси» зайняла ІІ місце, а Христина Чайковська із колекцією «Мотиви епохи» – ІІІ місце. Перше місце та Гран-прі отримала студентка п’ятого курсу Хмельницького національного університету Марія Павлюк за колекцію «Сакварела».

Серед колекцій одягу, який призначений на щодень, перемогу здобула Віта Шклярук із Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола. Для конкурсу шила одяг, який подобається їй самій, і який останні роки є модним трендом – у стилі бохо. Колекцію вона так і назвала «Подих бохо».

– Я намагалася пошити одяг, який відображає вільність, незалежність людини, – розповіла Віта Шклярук, студентка четвертого курсу відділення дизайну Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола. – Це одяг для людей, які не мають комплексів, не піддаються впливам  зовнішнього світу, а творять свій власний світ. Стиль бохо поєднує різні стилі одягу – мілітарі, хіпі, кантрі, фольклорні мотиви тощо. Для своїх моделей використала батист, штапель, багато мережива. Над колекцією працювала приблизно півроку, обрала саме цей стиль, бо він мені найближче до душі. Це був мій перший показ, і я дуже хвилювалася, але результатом я задоволена.

Ще одна студентка цього ж тернопільського закладу Тетяна Дмитришин зайняла у номінації «Prêt-à-porter» друге місце. На створення колекції «Мова квітів» її надихнули багатство і краса живих квітів  та квіткові орнаменти. Для свого одягу вона обрала ніжні кольори пастельних відтінків, а родзинкою її робіт є багате ручне оздоблення. Дипломом за третє місце нагородили молодого дизайнера з Артемівська Ксенію Хмєлєву за колекцію дитячого одягу «Rainbow».

На номінацію «Pro-Art» конкурсанти подавали роботи, які призначені для різноманітних мистецьких заходів, шоу, театральних вистав. Тут переможцями журі визнали модельну студію «STYLE» при Чернівецькому вищому професійному училищі №3. Учасники студії свою колекцію назвали «Поезія геометрії».

– На конкурс до Тернополя ми приїхали вперше і привезли дві колекції в різних стилях: «Pro-Art» і «De Lux», – розповілаНаталія Дребіт, викладач училища. – Колекція «Поезія геометрії» отримала таку назву тому, що у ній є багато геометричних фігур та ліній, які ми «розбавили» декором, стрічками, бусинами. Для моделей використали бязь, сітку, стрічки, шнури. Щоб тканина була цупкою і тримала форму ми її витримали у розчині спеціального желатину. Працювали над нею викладачі та учні нашого закладу. Для нас це була складана робота і новий досвід, оскільки подібну техніку ми застосовували вперше.

Друге місце у цій номінації присудили студентці Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола Марії Пиріжок. Її колекція «Готична реконструкція» – це білі та чорні сукні оригінального крою з цікавим оздобленням. Третю сходинку зайняла Марія Коломієць із Калинівського технологічного коледжу за колекцію «Монпасьє». Особливість її робіт втому, що вона застосувала для оздоблення свого одягу техніку батік.

У номінації «De Lux» свої роботи представили троє дизайнерів із Тернополя і троє із Чернівців. І всі призові місця виграли тернополяни. Перемога дісталася Соломії Віхастій із Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола. Свою колекцію вечірніх суконь «Сакральна реформація» вона створила за мотивами одягу католицького духовенства.

– Моя колекція – це сакральність у сучасному варіанті, – розповіла Соломія Віхаста. – За джерело натхнення взяла одяг католицьких священників. В моїх моделях присутні елементи готики – довгі, стрімчасті лінії, чорний, бордовий та білий кольори. Це мій переший показ, для мене це перший крок, який дав поштовх для подальшого розвитку. Тепер я знаю, що означає підготуватися до такої події, і що це дуже важко.

Основою для колекції «Цариця Нілу» став костюм стародавнього Єгипту. У сучасному варіанті – це стрункі прилеглі силуети та плавні лінії. Її автор – випускниця Галицького коледжу Ольга Михайлецька. Вона зайняла друге місце у номінації «De Lux». А третє місце журі присудило Ірині Процьків із Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола за колекцію «Інсталяція кольору».

5

4

3

1

Ольга Трач

Фото автора

Джерело: За Збручем

Вам також може сподобатися